Annons:
Etikettföreningar
Läst 10283 ggr
Kia
1/11/08, 12:35 AM

AcoA!!

Att växa upp i en dysfunktionell familj har sina konsekvenser. Det är många som är vilsna själar som kanske tror att de är annorlunda på något sätt. Det trodde jag också tills jag upptäckte detta och läste om mina egna beteende. Medberoendeskapet och att växa upp med en flodhäst i vardagsrummet. Resan började.

**Problem

**. . . . . . . . . . . . . .

Många av oss upptäckte att vi hade åtskilliga gemensamma karaktärsdrag till följd av att vi växt upp med alkoholism eller under andra störda förhållanden.

Vi kände oss isolerade, olustiga tillsammans med andra människor, speciellt med auktoritära personer. För att skydda oss själva försökte vi vara alla andra till lags, även om vi förlorade vår egen identitet på vägen. Vi uppfattade all personlig kritik som ett hot.

Antingen blev vi själva alkoholister, gifte oss med en eller båda delarna. Eller också hittade vi någon annan tvångspräglad personlighet, till exempel en arbetsnarkoman, som kunde uppfylla vårt behov av att bli svikna.

Vi levde livet med en känsla av att vi var offer. Vi hade en överutvecklad ansvarskänsla, och det var lättare för oss att bry oss om andra än om oss själva. Vi fick skuldkänslor när vi tänkte på oss själva i första hand i stället för på någon annan. Det gjorde att vi reagerade istället för att agera, och lät andra styra oss.

Vi var osjälvständiga människor, skräckslagna för att bli avvisade, beredda att göra vad som helst för att hålla ihop en relation, så att vi inte skulle bli övergivna. Ändå fortsatte vi att välja otrygga relationer eftersom det liknade vår barndoms relationer till våra föräldrar.

Dessa symptom på familjesjukdomen alkoholism gjorde oss till medberoende, vi fick sjukdomens karaktärsdrag utan att nödvändigtvis själva börja dricka.

Vi lärde oss att inte visa våra känslor som barn och fortsatte med det även som vuxna. Som en följd av detta förväxlade vi kärlek med medlidande och var benägna att älska människor vi kunde tycka synd om och rädda. Vi var dessutom beroende av spänning och upphetsning i alla våra relationer och föredrog konstant oro framför en frisk relation.
Detta är en beskrivning av hur vi var, ingen anklagelse.

Skrivet av [GitteL](javascript:void top.ShowProfile('GitteL') "javascript:void top.ShowProfile('GitteL')") , Sajtvärd för personligutveckling.ifokus

Relaterade länkar

http://www.acoa-sverige.org/pro.htm

Av [GitteL](javascript:void top.ShowProfile('GitteL') "javascript:void top.ShowProfile('GitteL')")

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Kia'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Kia', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-01-10
Annons:
Hoppfull
1/11/08, 9:15 AM
#1

Men herregud!! Jag som är uppvuxen i en religiös familj helt utan alla former av stimulantica har exakt dessa erfarenheter!!!

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Gronstedt
1/11/08, 9:28 AM
#2

Jo, beroende kan man bli av vad som helst, om det är överkonsumtion eller religiös försakelse.

Jag har inte erfarenhet av att vara osäker och osjälvständig, men känner ändå igen så mycket av reaktionerna.

Läste om detta AcoA på PUiF, men fattade inte riktigt - sysslar de med regressionsterapi? (Läbbig beteckning, förresten, ska man regrediera till apstadiet Förvånad? *plockar loppor under armarna*)

Hoppfull
1/11/08, 9:36 AM
#3

Jag är ju (tyvärr?) lite allergisk mot gruppsammankomster av den här typen… men för de det hjälper är det ju super! Tyckte att det påminde om 12-stegsprogrammet och med min uppväxt i bagaget så är det knappast aktuellt med den typen av formuleringar. Men jag har ju tack och lov mina egna att ta till, fast hjälpen med insikt tar jag gärna :)

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

mollward
1/11/08, 10:03 AM
#4

Gitte, vad bra du skrev!

Jennix
1/11/08, 12:34 PM
#5

Åh gud så jag känner igen mig…

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

miramis2
1/12/08, 6:11 PM
#6

Jag har precis börjatg å på såna här möten på acoa o finner att jag känner mig ovanligt sårbar när jag är på dessa möten, jag har bara gått 2 gånger än, men känner mig snopen över mina egna reaktioner. trodde jag visste mer om mig själv änså. Ändå kan jag tycka det är himla intresant då jag har en säkerhet i mig själv i min andlighet, utan kontakten inåt hade jag nog ….. ja variit helt ute o cyklat. tack för att ni finns på denna sida, det är förunderlig läsning o jag hyser stor respekt för alla skrivare här. /miramis2

Annons:
[Beavis]
1/13/08, 11:17 PM
#7

Jag kan känna igen beteendet bland flera jag känner men att bakgrunden inte alltid finns där, iaf inte på det sättet.

Chikara
2/2/08, 1:49 AM
#8

Flodhästen i vardagsrummet, ja det känner jag till, är uppvuxen med en sådan, och valde senare i livet att bo ihop med den typen av män, aktar mig noga för dom idag.

Jag har också haft olika typer av beroenden, vilka dom är spelar ingen större roll, men de har präglat min vardag, och som krydda på det så är jag också en alkoholist förvisso en nykter och tillfrisknande sådan.

Men visst kan jag känna igen mig mycket, jag har t.ex hemskt lätt för att komma in i mitt medberoende till andra människor och far illa av det än idag.

Det finns ju en bok som heter kvinnor som älskar för mycket och det är jag i ett nötskal, älskade män fast dom slog mig, förlät dom för snabbt o.s.v.

Mycket har ju att göra med min "vuxnabarn" problematik, men det ska sägas att jag håller på att utvecklas framåt för att försöka frigöra mig mer & mer från det förflutna.

Jag tänker annorlunda, försöker se lösningar på problem istället för att fastna i dom, alltså jag kliver ur offerrollen som jag så starkt var i under många år.

Vill också påpeka att jag inte blev alkoholist pgr av någon annan, sjukdomen alkoholism kan inte skyllas på andra, det gör man bara då man är aktiv i sitt missbruk, då vill man skylla sitt beteende på allt och alla utom sig själv, för att berättiga sitt drickande eller drogande.

Mvh, Chikara

Upp till toppen
Annons: