Övrigt

Röda Fjädern och Hjärnfonden

2009-06-23 01:53 #0 av: Kia

Då röda fjädern i samarbete med Hjärnfonden i år arbetar med att ingen ska behöva lida av beroendesjukdomar, kände jag att det är viktigt att vara med. Därför tog jag kontakt. Jag har själv varit och lyssnat på vad de hade och säga och blev väldigt tagen av hur min hjärna faktiskt fungerar. Personligen tycker jag det är viktigt att stödja detta. De jobbar för en bra sak!

 

  • Beroendesjukdomar är ett av de största folkhälsoproblemen i Sverige i dag.
  • Beroendesjukdomar kostar samhället27 miljarder kronor och orsakar flera tusen dödsfall varje år.
  • Beroendesjukdom är en kronisk förändring av hjärnans belöningssystem.
  • Vissa individer löper större risk att hamna i ett beroende än andra.
  • Det finns starka ärftliga riskfaktorer. Exempel på beroenden är nikotin, alkohol och narkotika, sex- och relationsberoende, arbetsnarkomani, tränings-, spel- och shoppingberoende.
  • Det finns inga effektiva metoder att "backa bandet". Det är därför man beskriver de som lyckats ta sig ur ett beroende med termer som "nykter alkoholist" eller "spelfri spelare".
  • Eftersom de kemiska och strukturella förändringarna i hjärnans belöningssystem i huvudsak är likartade oavsett vilket beroende det gäller, kan kunskap inom ett beroendeområde överföras tillett annat.

 Röda Fjädern är en föregångare. Röda Fjädern är en symbol som Lennart Hyland och Lions introducerade i Sverige 1965. Med jämna intervall har Lions sedan arrangerat Röda Fjäderkampanjer för att samla in pengar till välgörande ändamål.

Den första Röda Fjäderkampanjen 1965 inbringade en rekordsumma av 13 miljoner kronor, det tack vare att man för första gången sände en insamlings gala i svensk TV.

Röda Fjädern 2009 vill sprida information om beroendesjukdomar och samla in pengar till forskning om beroendesjukdomar.

Kampanjen är ett samarbete mellan Lions och Hjärnfonden.

Hans Majestät Konungen är beskyddare av Lions och Röda Fjädern 2009.

Lions är en av världens största hjälporganisationer, 14 000 medlemmar i Sverige och1,4 miljoner medlemmar internationellt. Medlemmarna engagerar sig ideellt för att göra världen till en bättre värld att leva i.

Sveriges Lions motto är: För samhällsansvar och livskvalitet.

För mer info: www.lions.se

PG: 90 1948-0  BG: 901-9480

 Hjärnfonden är en insamlingsstiftelse som stöder forskning och sprider information om hjärnan, dess sjukdomar och funktionsnedsättningar.

För mer info: www.hjarnfonden.se   www.rodafjadern.se

PG: 90 11 25-5, BG: 901-1255

 "ingen ska behöva lida av beroendesjukdomar"

säger Kjell-Olof Feldt Ordförande Hjärnfonden

Anmäl
2009-07-06 14:57 #1 av: AnneN

Detta är en jätte bra grej, självklart kommer jag att ge ett litet bidrag också (kan inte ge mer än lite pga ekonomin)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-12-07 10:12 #2 av: Gryningsljus

Jag har inte läst all text på Röda Fjäderns hemsida, utan endast skummat igenom den. Vad jag reagerar på är att jag inte kan se att det står någonting om matberoende/sockerberoende/matmissbruk!

Är det någon som gjort samma iakttagelse eller har jag sett fel? OM det stämmer, är inte detta konstigt? Varför finns inte mat med?

Åsikter?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.