Annons:
Etikettsjälvkänsla
Läst 6757 ggr
kerstinjo
2008-03-11 22:33

Självkänsla.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Finns det någon i ditt liv som du tycker är mer värd än du själv? Då ska du läsa detta!

QUILA.

Quila Rose.

Sjävkänsla

Självbild - din inre bild

Finns det någon i ditt liv som du tycker är mer värd än du själv? Då bör du arbeta på att förstärka självkänslan. Det bör du också göra om det finns någon i ditt liv som du ser ner på och betraktar som mindre värd än du själv. Inte förrän du betraktar alla, rika som fattiga, kloka som dumma, unga som gamla, oavsett bakgrund och kön som jämbördiga varelser, även om de gör saker annorlunda än du, har du en sund självkänsla.

Din självbild är en sammanfattning av hur du ser på dig själv. Den beskriver alla delar av din personlighet och ditt sätt att förhålla dig till omvärlden. Även om du inte vill eller kan se det, även om bilden kan vara otydlig och svårfångad så har du i ditt inre en väldigt exakt bild av vilken slags person du är och vad du kan.

orättvis jämförelse

Hur du ser på dig själv beror på de positiva eller negativa reaktioner du fått av andra under livets gång. Ingen är född med en negativ självbild, våra bilder har målats på vägen genom livet. Motiven har vi främst hämtat från de tolkningar vi gjort under vår uppväxt, när vi var som mest mottagliga.

Det vanliga är att vi stirrar oss blinda på de sidor som vi uppfattar som negativa. Vi gör dessa alldeles för betydelsefulla, istället för att njuta av de sidor, egenskaper och föreställningar om oss själva som vi är helt nöjda med. Dessa är så lätta att bara ta för givet. Till råga på allt har vi en förmåga att jämföra våra negativa sidor med andras bättre, och det är ett mycket orättvist sätt att bedöma sig själv. Om vi inte tror på oss själva gör ingen annan det heller.

självförtroende

Självförtroende är en känsla av att du kan klara av något. Självförtroendet är uppfattningen som du har om din egen förmåga inom olika områden. Självförtroendet kommer med dina prestationer. Det är beroende av kompetens och framgång och att du får andras uppskattning. Du kan känna stort självförtroende i vissa situationer och inget alls i andra.

självkänsla

Självkänslan har med din känsla för dig själv att göra. Den är grunden för dina tankar om dig själv. Självkänsla är en upplevelse av identitet och egenvärde för den du är. Självkänslan växer sig stark genom att du blir sedd och bekräftad och utvecklas genom din uppfattning att du duger som du är. Den påverkas inte nämnvärt av prestationer.

God självkänsla fungerar också som ett själens immunsystem och ger motståndskraft, styrka och förmåga till återhämtning.

risk att bli stöddig?

Ett stort hinder för utveckling är problemet att inte våga och att inte våga är förknippat med dålig självkänsla. Om du bara har ditt värde i det du gör, åstadkommer, så blir ju dina misstag förskräckligt allvarliga. Då kan du inte tillåta dig att misslyckas.

Det är viktigt att du regelbundet tränar ditt självförtroende så att du vågar tro på dina resurser. Då vågar du också ha inspirerande och utmanande visioner och framtidsbilder och tror på din förmåga att förvekliga dem.

Är inte risken stor att du blir självupptagen och stöddig av ett för gott självförtroende? Nej! Självupptagenhet och stöddighet är ofta tecken på bristande självförtroende, det är för att dölja osäkerheten som stöddigheten visas. Ett gott självförtroende och en god självkänsla skapar en inre säkerhet som inte behöver demonstreras, den syns och märks ändå.

www.utbildning-co.se

Eva Johansson

Fotograf Elin Johansson

Relaterade länkar

Av: kerstinjo

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('kerstinjo'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('kerstinjo', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-03-11

 Kerstin 

 

Annons:
V-lang
2008-03-12 02:20
#1

Mycket läsvärt…. Det här med att alltid känna sig mindre värd en andra är fruktansvärt jobbigt, men som tur är finns det hjälp att få.

Aviendha
2008-03-12 15:19
#2

Bra skrivet

Kia
2008-03-17 00:29
#3

Väldigt tänkvärt. Tack Kerstin

amier
2009-05-15 09:38
#4

Läste detta idag, och blev glad av att få denna fråga utredd. Jag brottas med detta i mitt vardagliga liv.

Tack.amier

kerstinjo
2009-05-15 10:47
#5

Det är något otroligt viktigt att jobba med och så otroligt befriande att kunna ta till sig det. Det går att förbättra sin självkänsla, så det är bara att jobba på.

Ett stort hinder i vägen är ofta de krav man sätter på sig själv. Sätt realistiska krav och släpp allt annat.

Du behöver inte vara störst, bäst och vackrast. Du duger så bra som du är!

Jag är urkass på en massa saker. Än sen då?

Men jag tycker om mig själv och har faktiskt tillåtelse att klappa mig själv på ryggen för de saker jag är bra på.

Läs gärna om affirmationer för det är något som är bra för självkänslan. http://beroenden.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=b1bd667d-ee78-4d27-92bd-2288c9c4e662

 Kerstin 

 

voranna
2009-05-16 19:47
#6

Vi som är uppväxta med "jantelagen"är det extra viktigt att förstå sitt värde oavsett hur vi ser ut och kan.Vi är ju alla olika,tack och lov,och vi lär oss nya saker av varandra hela tiden så länge vi vandrar här,och att våga be om hjälp-ensam är inte alltid stark!

Annons:
kerstinjo
2009-07-24 20:26
#7

*puttar* för jag tror att det behövs.Glad

 Kerstin 

 

Upp till toppen
Annons: