Föreningar

AcoA!!

2008-01-11 00:35 #0 av: Kia

Att växa upp i en dysfunktionell familj har sina konsekvenser. Det är många som är vilsna själar som kanske tror att de är annorlunda på något sätt. Det trodde jag också tills jag upptäckte detta och läste om mina egna beteende. Medberoendeskapet och att växa upp med en flodhäst i vardagsrummet. Resan började.

 Problem
. . . . . . . . . . . . . .

Många av oss upptäckte att vi hade åtskilliga gemensamma karaktärsdrag till följd av att vi växt upp med alkoholism eller under andra störda förhållanden.

Vi kände oss isolerade, olustiga tillsammans med andra människor, speciellt med auktoritära personer. För att skydda oss själva försökte vi vara alla andra till lags, även om vi förlorade vår egen identitet på vägen. Vi uppfattade all personlig kritik som ett hot.

Antingen blev vi själva alkoholister, gifte oss med en eller båda delarna. Eller också hittade vi någon annan tvångspräglad personlighet, till exempel en arbetsnarkoman, som kunde uppfylla vårt behov av att bli svikna.

Vi levde livet med en känsla av att vi var offer. Vi hade en överutvecklad ansvarskänsla, och det var lättare för oss att bry oss om andra än om oss själva. Vi fick skuldkänslor när vi tänkte på oss själva i första hand i stället för på någon annan. Det gjorde att vi reagerade istället för att agera, och lät andra styra oss.

Vi var osjälvständiga människor, skräckslagna för att bli avvisade, beredda att göra vad som helst för att hålla ihop en relation, så att vi inte skulle bli övergivna. Ändå fortsatte vi att välja otrygga relationer eftersom det liknade vår barndoms relationer till våra föräldrar.

Dessa symptom på familjesjukdomen alkoholism gjorde oss till medberoende, vi fick sjukdomens karaktärsdrag utan att nödvändigtvis själva börja dricka.

Vi lärde oss att inte visa våra känslor som barn och fortsatte med det även som vuxna. Som en följd av detta förväxlade vi kärlek med medlidande och var benägna att älska människor vi kunde tycka synd om och rädda. Vi var dessutom beroende av spänning och upphetsning i alla våra relationer och föredrog konstant oro framför en frisk relation.
Detta är en beskrivning av hur vi var, ingen anklagelse.

Skrivet av GitteL , sajtvärd för personligutveckling.ifokus

Relaterade länkar

http://www.acoa-sverige.org/pro.htm

Av GitteL

Datum för publicering

  • 2008-01-10
Anmäl
2008-01-11 09:15 #1 av: Hoppfull
Men herregud!! Jag som är uppvuxen i en religiös familj helt utan alla former av stimulantica har exakt dessa erfarenheter!!!
Anmäl
2008-01-11 09:28 #2 av: Gronstedt

Jo, beroende kan man bli av vad som helst, om det är överkonsumtion eller religiös försakelse.

Jag har inte erfarenhet av att vara osäker och osjälvständig, men känner ändå igen så mycket av reaktionerna.

Läste om detta AcoA på PUiF, men fattade inte riktigt - sysslar de med regressionsterapi? (Läbbig beteckning, förresten, ska man regrediera till apstadiet Förvånad? *plockar loppor under armarna*)

Anmäl
2008-01-11 09:36 #3 av: Hoppfull

Jag är ju (tyvärr?) lite allergisk mot gruppsammankomster av den här typen... men för de det hjälper är det ju super! Tyckte att det påminde om 12-stegsprogrammet och med min uppväxt i bagaget så är det knappast aktuellt med den typen av formuleringar. Men jag har ju tack och lov mina egna att ta till, fast hjälpen med insikt tar jag gärna :) 

Anmäl
2008-01-11 10:03 #4 av: mollward

Gitte, vad bra du skrev!

Anmäl
2008-01-11 12:34 #5 av: Jennix

Åh gud så jag känner igen mig...

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl
2008-01-12 18:11 #6 av: miramis2

Jag har precis börjatg å på såna här möten på acoa o finner att jag känner mig ovanligt sårbar när jag är på dessa möten, jag har bara gått 2 gånger än, men känner mig snopen över mina egna reaktioner. trodde jag visste mer om mig själv änså. Ändå kan jag tycka det är himla intresant då jag har en säkerhet i mig själv i min andlighet, utan kontakten inåt hade jag nog ..... ja variit helt ute o cyklat. tack för att ni finns på denna sida, det är förunderlig läsning o jag hyser stor respekt för alla skrivare här. /miramis2

Anmäl
2008-01-13 23:17 #7 av: [Beavis]

Jag kan känna igen beteendet bland flera jag känner men att bakgrunden inte alltid finns där, iaf inte på det sättet.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.