Övrigt

Ärlighet

2007-08-31 02:20 #0 av: Kia

Är Ni ärliga mot er själva och vad innebär ärlighet egentligen. Ärlighet är en stor del av tillfrisknadsprocessen och det är också ett steg som kan vara tungt när man faktiskt måste sluta ljuga för sig själv och börja vara ärlig till den som står närmst en och det är faktiskt bara en person och det är "JAG"

Vad är egentligen ÄRLIGHET?

Vad är ärlighet för mig? Vad är ärlighet för dig? Sätt er ner och fundera på ordet Ärlighet.

För när man väl börjar fundera på ordet så kan man som beroende snabbt inse att man inte är direkt ärlig och nu pratar jag inte om ärlighet mot andra människor för det vet vi alla att vi inte är när vi smyger runt med våra beroenden utan jag pratar om den ärlighet som man ska och borde ha mot och till sig själva.

Vad är då ärlighet för något? Att kunna erkänna för sig själv att när jag dricker den där ölen, tar den där drogen eller äter det där sockret kommer jag kunna stå för det sen? Kommer jag ha en bortförklaring till att det var inte jag eller kommer jag bara isolera mig och hoppas ingen kommer på mig utan bara lämnar mig ifred. Kommer jag låtsas inom en timme att det aldrig hänt? Erkänner jag det för mig själv ens?

Att vara ärlig mot sig själv innebär att man måste kapitulera till sitt missbruk. Något som är det svåraste en beroende kan göra men också ett måste om man ska kunna leva i tillfrisknad. Erkänna att när man väl ätit,druckit eller tagit något man inte ska. Erkänn det för dig själv, kanske säg det till någon som har samma problematik som du. Säg det här på sajten. Erkänn att ja, idag åt jag den där kakan eller vad man nu har för beroende. Glöm inte bort det utan erkänn det. Känn ärligheten att den finns inom er att det är dags att vara ärlig mot sig själva. Det behöver inte vara i ditt beroende utan även i andra vardagliga ting. Ta ärligheten med dig varje dag på jobb eller på fritidssysselsättningen. Känn att man kan i sin ärlighet många gånger vända den andra kinden till och inte bli så arg för små små ting. Ibland behöver man inte ha rätt för jag vet att sålänge min ärlighet är korrekt till mig själv vet jag också att jag mår bra och då gör det inget om någon vill gå på mig för att föra en hård diskussion för jag vet var jag har mig själv. Jag vågar stå upp för mig själv och behöver inte följa andra.

Vill jag leva utan ärlighet? Leva med att inte ens kunna vara ärlig mot mig själv? Hur ska jag då kunna vara ärlig mot andra människor? Känslan att ständigt ljuga om sitt problem för sig själv. Det finns bara en person man behöver vara riktigt riktigt ärlig emot och det är faktiskt dig själv. Tänk vad långt man nått när man kan vara ärlig mot sig själv.

Hur långt är Ni egentligen i er ärlighet? Tänker Ni på den? Kan Ni ta er för hjärtat och säga jag är ärlig mot mig själv alltid varje dag och lurar och manipulerar inte mig själv för att komma åt min drog utan att få dåligt samvete eller känna skamkänslor efteråt?

Personligen är ärlighet och ett öppet sinnelag något jag måste lära mig att hantera. För den dag jag känner att jag verkligen är ärlig mot mig själv helt och hållet den dagen tror jag att man kommit en bra bit i sin tillfrisknadsprocess.

/Kia

 

 

 

 • Av: Kia

  Datum för publicering

  • 2007-08-30
  Anmäl
  2007-08-31 11:40 #1 av: Margareta

  Klokt som vanligt Kia!

  Det är nyttigt att rannsaka sig själv.

  /Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
  Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
  Vägen till 65

  Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
  ut LCHF-magasinet.
  http://www.lchfmagasinet.se

  Anmäl
  2007-08-31 23:13 #4 av: bjornen66

  fy vad svårt det är med ärlighet? vad är det, jag menar när man lägger ned sitt missbruk vad finns där, det känns som om man ska undersöka en hel rymd av ens tankar kännslor o ord vad beyder vad? men jag har ett helt liv att undersöka vad ärlighet är. kul att höra av från dig mvh bjornen

  Anmäl
  2007-09-01 01:28 #5 av: Alexej

  Väldigt bra skriven. Ärlighet mot sig själv när det är så mycket lättare att släta över,,,

  Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

  Anmäl
  2007-09-02 12:16 #6 av: Kia

  Jag är expert själv på att släta över......

  Anmäl
  2007-09-07 01:39 #7 av: Kia

  Så jag får lära mig om ärlighet varje dag känns det som. Men först och främst handlar det om att jag måste vara ärlig mot mig själv. Jag är inte det alla gånger men jag inser att det är enda sättet att tillfriskna

  Anmäl
  2008-01-28 23:55 #8 av: Kia
  Putt
  Anmäl
  2008-01-29 00:55 #9 av: ways

  Bra skriven Kia !

  Anmäl
  2008-01-29 11:38 #10 av: Jennix

  Det svåraste är att hålla en balans mellan ärlighet och skuldkänslor. Det får inte gå över till ältande och skuld för att man gjort ett snedsteg, men att man fortfarande är medveten.

  Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

  Anmäl

  Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.