Föreningar

Den högre kraften!

2007-07-28 03:51 #0 av: Kia

När man börjar titta närmre på föreningar och organisationer där det finns hjälp att få kan många ibland känna oro över att det finns en del religöst i grunden och avstår då hellre att gå dit, trots att det egentligen inte alls finns något religöst över organisationen.

Många av föreningarna som finns i landet och ute i världen får man ofta en känsla av att det handlar om något religöst. Att man måste bli troende för att man ska kunna bli kvitt sitt beroende.

Alla de föreningarna som följer 12 stegsprogramen har ingen som helst religös anknytning, men man talar ofta om "en högre kraft" och ofta talar man i samband med det om "GUD".....

Men vad är "Gud"egentligen för dig? Vad är egentligen din "högre kraft".

För mig är min "högre kraft" min familj, mina vänner, min hälsa, havet och mycket annat. När dessa alla faller i harmoni med varandra då vet jag att min "högre kraft" fungerar och då pratar jag inte om en "GUD" som sitter över mig.

Jag tror nog att en del människor finner kanske religonen i dessa organisationer och ser verkligen "Gud" som "GUD". Men jag tror att man ska ta till sig det man behöver och sen ska man låta resten vara. Behöver man religionen så tar man den med sig eller så låter man det vara.

Är det något jag förstått så är det att "en högre kraft" finns, men det är vad jag gör den till.

Så känner just du att du vill komma i kontakt med en hjälp organisation men kanske inte alls är religös så ska Du veta om att det behöver man inte vara. Absolut INTE!

Låt dig inte avskräckas det är fantastiska organisationer som har hjälpt massor av människor och framförallt ska man veta att det stödet man får när man stiger in i en sal där alla har samma beroende eller problem som du det är något man bara själva måste få vara med om. Den känslan är helt ofattbar......

 

 

Datum för publicering

  • 2007-07-28

Anmäl
2007-08-02 01:31 #1 av: Anterrabae

Jättebra skrivet.. tror det är viktigt att påpeka just detta.. Så att man inte avskräcks från hjälp..

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2007-08-04 22:03 #2 av: Kia

Jag har inget emot religioner inte alls men jag tror det är viktigt att detta kommer fram också för de som inte vill anknyta till en religion men som ändå vill ha hjälpen och då den faktiskt finns så är det viktigt att man får veta att man gör det vad man själv vill med den "Högre kraften"...

Jag fick veta detta när jag steg in genom dörren på en av dessa organisationer annars hade jag blivit helt avskräckt då jag aldrig varit direkt religös och ordet Gud för mig blev väldigt laddat.

Nu vet jag bättre!!!! Jag tar med mig det jag behöver, resten låter jag vara som sagt....... 

Anmäl
2007-08-07 01:41 #3 av: [Beavis]

Det finns ingen gud utom jag o jag är hans profet.

 

Religion är Opium för folket. 

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2007-08-07 11:56 #5 av: [linda-pinda]
Bra skrivet och väl värt att uppmärksammas. Men samtidigt har jag svårt att ta till mig det som är vettigt när det är inlindat i en massa gudspredikningar och andra anspelningar på gud. Finns det verkligen inga föreningar som inte alls pratar om gud och religiös tro? Vad hände med tron på människan? På den egna förmågan?
 
Observera att jag inte är emot att människor finner religiösa lösningar; var och en får tro på det den vill. För min del fungerar inte en religiös approach alls. Resten av verksamheten hos dessa organisationer verkar bra och hjälper säkert många. Det är bra. Själv blir jag bara bångstyrig när folk försöker omvända mig och använder begrepp som "gud".
 
/Linda
Anmäl
2007-08-07 16:11 #6 av: korseett

Jag bor granne med LP-kontakten( de har en gård här) och jag ser och hör med egna ögon att hur den ene efter den andre tar sig ur sitt beroende. Nu är de som bor här helt fantastiska och tagit sig us kiten själv men det är mycket religion inblandat men jag tror inte att de kräver att de ska gå med i Pingstkyrkan för det.

Högre krafter finns och precis som Kia skriver så är det precis vad du önskar av den- ditt inre paradis eller ett yttre paradis

Anmäl
2007-08-08 01:03 #7 av: Anterrabae

Men pratar man verkligen om gud? Är det inte bara den högre kraften? (vet inte för jag har inte varit på sådana möten) men om det är den högre kraften som utryckssätt så väljer man väl hur man vill tolka det utan att personifiera det i gud?

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2007-08-08 02:07 #8 av: Kia

Man nämner den högre kraften som Gud men det är nog mer ett namn för att ha något namn på det antar jag.....Men igen man tar till sig det man vill ha resten låter man vara, något de säger i alla dessa organisationer.

Jag tror bara att man behöver lite ro i själen och då är den högre kraften ganska skönt att luta sig tillbaka till. Sen behöver det inte vara så att man måste  lämna över sina problem på något andeväsen av något slag men ibland när min högre kraft verkligen är i rätt karma och då menar jag att allt är bra med jobb, familj, barnen osv då är jag lugn och då har den högre kraften för min del spelat stor roll.

12 stegs program har egentligen ingen religiös anknytning men som ni säger eftersom man nämner ordet Gud många gånger så blir det lätt att man ser det religöst och jag vet att detta av många kan bi en anti känsla för dessa organisationer. För min del har det blivit så att jag fått vänner för livet och då vänner som är som jag. De vet mina innersta tankar som jag inte berättat för någon annan tidigare och det skrämde mig i början nu är det en skön känsla att jag faktiskt sagt vissa saker rakt ut som jag aldrig vågat erkänna innan.

Jag befann mig på ett konvent med en organisation och där var väl ett 50 tal personer i rummet. Det var ett speciellt tema man delade om och jag kände att det brann i hjärtat på mig. Plötsligt hör jag mig själv säga mitt namn och sen bara pratade jag. Jag pratade om en sak jag ALDRIG vågat erkänna för någon annan tidigare och där sitter jag med en grupp av 50 människor och inser att ingen höjde på ögonbrynnen. Det var en oerhörd känsla då ämnet jag pratade om var oerhört personligt, Men oj vad jag mådde bra sen när jag äntligen fått ut det som jag gömt så många år.

Det kan vara värt att pröva någon gång att gå dit. Det är inte fel, kanske hittar Ni något som jag hittat, vem vet !!!!

Anmäl
2007-08-08 11:25 #9 av: [linda-pinda]

Vad härligt det låter när du berättar Kia! Känslan sprider sig från ditt hjärta via dina skrivna ord rakt in i mig.

Anmäl
2007-08-17 13:01 #10 av: supermoccine

12-stegsprogrammen kommer ju ur en tanke att man ska erkänna sig maktlös inför gud ungefär. I Sverige som är ett sekulariserat land kan vi ta det lite som vi vill, men i USA, som 12-stegsprylen kommer ifrån, är det ännu värre har jag förstått.

Jag tycker trots detta att det finns mycket som är bra med 12-stegsprogrammen. Fömodligen är 12-stegsprogrammen det bästa verktyget som finns just nu för att jobba med bereoenden. Jag har själv gått på ett par FAA-möten och det gav mig massor. Jag ska nog börja gå igen. Men jag är mycket noga med att ta till mig det jag tycker är bra och strunta i resten.

Jag tycker att det är intressant detta med att folk tar sig ur beroenden och missbruk med hjälp av religion. Som jag ser det handlar det om det där vanliga bytandet av beroende där religionen är det nya. Många kyrkor och sekter av olika slag jobbar med att hjälpa folk komma ur sina beroenden och jag kan inte låta bli att tycka att det är lite cyniskt då många blir "frälsta" på kuppen.  

Bifogar en lite halvdant fotad och trösklad enrutingsskiss jag gjorde på temat i höstas. Texten säger "Ibland bytte han drog. Det var lättare än att sluta." ifall det var svårt att se.

Anmäl
2007-08-17 20:08 #11 av: Anterrabae

Men kan det inte vara så att vi har ett andligt behov, och när vi blir medvetna om det så är det lättare att släppa det destruktiva? Utan att för den sakens skull bli beroende av sin religion??

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2007-08-17 21:10 #12 av: supermoccine

Jo, det är säkert så ibland, men jag tror dessvärre att det inte är så ovanligt att religionen i det fallet är det där opiumet man brukar prata om.

Anmäl
2007-08-17 21:59 #13 av: Kia

#10 Jag precis som du är väldigt noga med att ta med mig det jag vill ha och låta resten vara. Jag tror nog att den religösa biten är mer starkt anknyten i länder som USA men jag lägger verkligen det på hyllan.

Jag ville inte bli kvitt mitt beroende med hjälp av religion. Jag var helnervös när jag kom ut från mitt första möte. Var jag tvungen att tro på Gud nu? Annars skulle jag inte kunna bli frisk. Det blev väldigt svårt att anama för mig kan jag säga. Men jag har funnit något annat och jag är såååå tacksam för jag fortsatte att gå på mina möten.

 

Anmäl
2007-09-14 02:01 #14 av: Njorun

Jag var på ett möte hos en sådan här grupp och jag kände redan innan till 12-stegsprogrammet och att de påstår sig vara religiöst obundna.

Men jag är hemskt ledsen, jag pallar inte att sitta i grupp och "bekänna" att jag "lägger över makten i guds händer" - de använder ordet gud - och jag tycker det är rent *humhum* hyckleri att påstå att man är religiöst obunden om man nämner gud som en högre makt.

Jag vägrade av denna anledning att läsa ett av de tolv stegen under rundan, även om jag var med på tanken bakom, och alla tyckte att det var helt ok... men faktum är ändå att detta är över ett år sedan och jag har inte gått dit igen. Det tog också tid innan jag gick dit första (och sista?) gången därför att jag visste om att de pratar om gud.

Så visst är det SYND att människor skrämms bort men är det KONSTIGT? Det tycker inte jag. Jag må vara en väldigt principfast människa men det duger inte att säga att "vi menar alltså egentligen inte gud fast det är precis gud vi säger..."

Anmäl
2007-09-14 02:03 #15 av: Njorun

...Jag kanske ska tillägga att jag är anhörig och inte beroende själv, om man inte menar medberoende då för det är jag ju...

Anmäl
2007-09-14 10:44 #16 av: [linda-pinda]

#14: ja, det är ju precis det jag menar. Jag har inte varit på något sådant möte, men har hört att det är just så. Och att säga att jag lägger någonting alls i guds händer, vore rena lögnen från min sida och därför skulle jag inte vilja säga det och jag skulle inte heller kunna komma tilrätta med mina problem på det sättet: att basera min resa mot ett tillfrisknande på en lögn som jag inte tror på vore för mig absurdt. Det man säger och det man gör skall överensstämma med den personliga övertygelsen anser jag. Allt annat är respektlöst gentemot mig själv och faktiskt även mot dem som på riktigt tror på gud. Andra får tycka annorlunda naturligtvis, men så här känner jag.
 
Fungerar dessa grupper och gudsgrundade 12-stegsprogram för andra, så gratulerar jag ur djupet av mitt hjärta! Men det är synd att det inte finns HELT icke-religiösa grupper utan inblandning av gud i sina program. Det behövs tror jag, för jag är knappast den enda som tar avstånd från att blanda in en gud jag inte tror på.

/Linda

Anmäl
2007-09-14 10:57 #17 av: Kia

Vänta lite nu..... De må använda ordet Gud när de pratar men så pass har jag förstått att man behöver inte tro på gud för det. Det är bara ett samlingsord för något som du sen väljer själva att tro på.

För mig är som sagt inte den högre kraften gud utan det är harmoni med mina vänner med min familj , mitt jobb osv .

om man ska gå på ett möte tycker jag man ska veta att man kan faktiskt ta till sig det man behöver och sen låter man resten vara och då blir det ingen lögn att gå på sådana möten även om du inte är troende för det behöver man inte vara för att få stödet från människor som är som du. Ja, jag kan hålla med om att just ordet Gud blir laddat men det är bara du själva som väljer att använda det laddat.

Lägg det åt sidan då om Ni inte gillar just den biten för jag kan säga att sååååå många har fått hjälp av 12 stegsprogram och de är långt ifrån religösa och jag tror att man måste se lite större vidd på det och inte fokusera så mycket på att de nämner ordet Gud.... Det är icke religösa grupper för man får tro på vad man vill och det är ingen som säger att du kan inte bli frisk om du inte tror på Gud för man behöver verkligen inte tro om man inte vill bara du själv hittar det som är Gud för dig och Gud för många är inte just Gud utan det är något helt annat som man själva får komma på. Sen får man då bortse från ordet om man nu inte klarar ut att det finns ett samlingsnamn som de använder sig av.

 Ledsen om jag tar i här men jag tycker man kanske måste se lite längre än ett ord.....och det är inte menat som kritik bara det att jag vet så många som fått tillbaka sina liv på detta sättet och de är låååångt ifrån troende.

kram Kia

Anmäl
2007-09-14 11:16 #18 av: mollward

I många 12-stegssammanhang står GUD för Gemenskap Utan Droger!

 

Anmäl
2007-09-14 11:18 #19 av: Kia

#18 Japp alldeles korrekt :).....

Anmäl
2007-09-14 11:20 #20 av: mollward

Oj, jag glömde ju också säga! Skrattande

Att det står ju också i stegen om att man ska tolka Gud, som man själv uppfattar honom/henne.

Så Gud kan ju vara vad som helst, bara det känns bra för en själv. Det kan vara körsbärsträdet på baksidan eller min egen inre röst som vill mig väl eller Moder Jord, ja vad du vill! Snacka om valfrihet! Flört

Anmäl
2007-09-14 11:31 #21 av: [linda-pinda]

mmm, jag hör vad ni säger. Och jag menade inteh eller mitt inlägg som kritik, vare sig av programmet elelr av dem som finner hjälp i det. Men jag tycker fortfarande att det är laddat att använda ordet gud. Varför alls använda det ordet om man inte menar just "gud"? Och varför skall man lita till någon form av högre kraft alls? Varför inte till sig själv och sin inneboende kraft? Och nej, jag kan inte tolka ordet gud som mig själv. ;-) Och att lägga över makten i körsbärsträdet på baksidan känns inte heller helt relevant ;-) Det är nog hela formuleringen att jag skall lägga över makten eller mitt liv eller mitt öde eller något alls i någon annans händer alls som gör mig motsträvig.

Det är absolut fint att de säger att man skall tolka ordet gud precis som man vill, visst ger det valfrihet, men varför då säga gud? Skulle det kännas lika okej för er att istället säga Muhammed eller Allah eller Buddha eller Ganesha eller Lucifer och sedan få lov att tolka det som ni vill? Hade ni inte alls lagt någon som helst värdering eller laddning i det faktiska ordet som används? Jag har svårt att koppla bort den vanliga laddningen/värderingen/betydelsen av ordet och då fastnar jag på det istället för att kunna fokusera på det som är väsentligt.

Som sagt: ingen kritik, inga påhopp, bara en nyfiken och intresserad frågeställning.

/Linda

Anmäl
2007-09-14 11:39 #22 av: [linda-pinda]

Jag är full av beundran inför de som jobbar med att hjälpa människor komma tillrätta med sina beroendeproblem, tro inte annat. Och för e som fått hjälp den vägen är jag tacksam!

Ville bara tillägga det.

Och visst, kanske jag kan komma över mitt obstinata förhållningssätt till religiösa yttringar i framtiden och gå på ett möte någon gång och då ta till mig det som känns bra och strunta i resten. Jag är inte där nu. Men kanske senare.

/Linda

Anmäl
2007-09-14 14:04 #23 av: slumra

Gud betyder en högre kraft och behöver inte alls ha något med religon att göra. Alltså är Gud och en Högre kraft är samma sak. Det är du som lägger värderingen i vad Gud är för dig. För en del (väldigt många) är Gud något religöst. Men det är deras tolkning av ordet. Om man har svårt med just ordet Gud så är det viktigt att 12-stegs programet lägger ingen värdering i ordet annat än att det just är en Högre kraft det handlar om.

Jag var jätterädd i början. Bara tanken på att jag skulle ha något med något religöst att göra skrämde skiten ur mig. Fick en känsla av att jag hade gått med i en sekt. Men lyssnar man noga på texterna så inser man snart att det inte är så.

Det är synd att ordet gud har en sådan stark anknytning till religoner och att det skrämmer bort många som verkligen skulle behöva 12-stegsprogramet för at tillfriskna, det kanske rent av deras enda chans att tillfriskna ifrån den här sjukdomen. Så är det för mig iallafalll. Utan stödet från programet och människorna i programet är jag chanslös.

För mig är gud en kraft som alltid finns där för mig, lyssnar ,hejar på och ser till att jag gör det bästa av mitt liv. Men detta är beroende på om jag väljer att lyssna till gud eller om jag väljer att lyssna till sjukdomen. Det är en form av ett högre jag. Kärnan av mig. Är jag stilla och känner efter noga kan jag skilja vad som är guds vilja (alltså även min vilja) och vad som är min sjukdom. Men gud visar sig även i mina vänner, i texter och i 12-programet förstås.

Anmäl
2007-09-14 14:18 #24 av: [linda-pinda]

Slumra, du och Kia beskriver det hela väldigt fint och era ord mottages med tacksamhet! Jag är glad att ni lägger tid och energi på att förklara era ståndpunkter för mig!
 
Och jag är ledsen för att jag är så motsträvig när ni är så vänliga, men jag vänder mig fortfarande emot detta med en högre kraft och den självklarhet med vilken ni och andra säger att det finns en sådan. Jag tror inte på det. Eller rättare sagt: Om ni menar att ni inom er själva har en vilja, en styrka, en kraft att lita till om ni bara väljer att lyssna på den - ja då är jag med helt och hållet! Men om ni menar en högre kraft som finns utanför oss, någon form av superväsen eller så, så håller jag inte med.
 
Min egen inre  styrka och harmoni har jag redan upptäckt - den är fantastisk! - och jag jobbar för fullt med att göra den starkare och att lyssna till rätt röst inom mig. Det går bra. Jag är stolt över vad jag åstadkommit även om jag har mycket lång väg kvar tills denna min inre styrka aldrig mer överröstas av mina invanda, negativa beteenden och tankar.
 
Jag vill inte luta mig mot något eller någon som finns utanför mig själv. För om jag skall bli stark och klara av mina problem så ligger det till syvende och sist i mina egna händer och på min egen förmåga att göra detta. Andra kan stötta och hjälpa på många sätt och vis, men de kan aldrig göra jobbet åt mig. Så ser jag på saken.
 
Kram, Linda

Anmäl
2007-09-14 14:22 #25 av: Gronstedt

Men om ordet Gud är så oväsentligt för dem som valt att använda det i sådana här program, varför använder man det då?

Varför "Gud" och inte "gud" eller rentav "guden"? Eller "makten" eller "kraften"? Eller "det där" eller "cykelpedal" eller vad som helst? Varför använda "bön" och inte "samtal", "rit" eller "besvärjelse"?

Det finns ju skäl för att man använder vissa ord, inte bara att för att man INTE använder dem.

Anmäl
2007-09-14 14:25 #26 av: problembarn

Jag kan mycket väl förstå din känsla linda-pinda! Jag är likadan som du. Jag tycker att det inte är helt genomtänkt att använda ordet Gud just på grund av detta. Har man personlig erfarenhet av kyrkan som något tvingande och regelstyrt får man ofrivilligt rysningar av den typen av uttalanden.

Jag ser och förstår vad de menar men tycker ändå som linda-pinda. Det finns väldigt många som kommer från bakgrunder där kyrkan med Guds namn i spetsen inte representerar något positivt, och att de då plötsligt ska kunna se förbi det och använda Guds namn i positiv och stärkande mening kanske helt enkelt är att begära för mycket av redan utsatta människor.

Anmäl
2007-09-14 14:47 #27 av: supermoccine

Jag är ateist och tror inte på någon högre kraft som i någon gud eller så. Jag skulle verkligen applådera gudsfria möten. Jag har hoppat över att jobba med stegen, vilket säkert skulle vara givande, just för att jag inte kan tänka mig att lägga över saker på någon gud, något körsbärsträd eller något andligt flumflum. Jag tror visst att det bor en kraft inom alla oss människor och att det finns kraft i naturen och i andra saker. Förmodligen har alla levande varelser och kanske även ting någon typ av kraft och den kan man säkert använda sig av på bra sätt, men jag tror inte på någon högre makt. Verkligen ingen makt och inget sammanhang. Jag lämnar inte över något till någon makt jag inte tror på. Det jag haft nytta av från 12-stegsmöten är andras delningar och att dela själv. Var på möte för första gången på väldigt länge i tisdags.

Anmäl
2007-09-14 14:56 #28 av: supermoccine

#25 Ja, bön är heller inget jag kan tänka mig att pyssla med. De har ju den här sinnesrobönen man ska säga i slutet av varje möte. Den börjar naturligtvis med "Gud". Krejsy shit.

Orden "bön" och "Gud", särskilt med stor bokstav som du påpekar Gronstedt, är väldigt tätt sammankopplade med religion och särskilt då kristen sådan då det är den kristna guden som brukar kallas just "Gud". Annars kanske det skulle hetat "baal" vilket också är ett allmänt ord för någon typ av gudomlighet, fast från ett annat håll (Inom den kristna kyrkan är ordet dock omgjort till att mena någon typ av demon pga "inga gudar hava jämte mig"-prylen).

Min syster kan jag nog glömma att få med på möte. Jag har försökt. Hon skulle må bra av att höra lite delningar och kanske våga dela själv, men hör hon ordet "gud" kommer hon fara och flyga, om inte bokstavligen så inombords.

Anmäl
2007-09-14 16:58 #29 av: Njorun

Jag menade inte heller någon kritik utan ställer som sagt upp på andemeningen i tolvstegsprogrammet men jag skulle som Linda-pinda sa inte heller vilja lägga ansvaret i Lucifers eller Buddhas händer helt enkelt därför att jag inte är religiös.

Och ta inte det här som kritik heller men många av er som hävdar att man kan tolka begreppet som man vill upprepar egentligen bara det ni redan sagt, men då faller min poäng - det är precis det jag inte kan göra! Begrepp som Gud och bön är för mig liksom för typ 99 % av Sveriges befolkning starkt förknippat med den kristna tron i synerhet och religioner i allmänhet.

Till saken hör ju också att det faktiskt var precis den kristna guden man menade från början, även om man försökt sekularisera begreppet i modern tid genom att kalla det för till exempel gemenskap utan droger... men faktum kvarstår, det är ord som skrämmer bort folk från att gå på den här sortens möten (det ser vi väl inte minst i den här tråden).

Anmäl
2007-09-14 17:09 #30 av: slumra

Jag tror att det handlar om att inte hänga upp sig på ord. Även om Gud är nära sammankopplat till religioner så klargör 12-stegsprogramet att dom inte har med någon religon att göra. Kristendomen eller någon annan religon äger inte ordet gud och inte heller dess innebörd. Vi är fria att bestämma själva vad gud betyder för oss. Om man har svårt att höra ordet gud, tänk högre kraft när ordet sägs.

Många som kommer till programet att jättesvårt med det här att tro på en högre kraft. De kan inte tro på något som inte går att bevisa att det finns. Men det behöver man ju inte göra heller. Många som har svårt med detta väljer att ha gruppen som en högre kraft. De finner styrka och kraft i gemenskapen och den kunskap om sjukdomen och tillfrisknadet som faktiskt finns där. Och det är allt som behövs, att tro på något utom sig själv. Och att följa andra människors fotspår som lyckas tillfriskna är ju inte så konstigt eller hur? Gör det enkelt!

Anmäl
2007-09-14 17:19 #31 av: supermoccine

#30 Men "gud" och "bön" är religiöst från vilket håll man än ser det. Vore klädsamt att rensa bort sådant innan man kallas sig icke-religiös istället för att alla ska försöka censurera bort orden i sin egen hjärna. Och jag tycker nog ändå att det ligger en viss religiositet kring 12-stedsprogram även om de inte längre är knutna till just exakt kristendomen på samma sätt som förut. Något kan ju vara religiöst utan att vara knutet till en viss religion. Men som jag tidigare sagt, förutom det är de himla bra.

Anmäl
2007-09-14 17:36 #32 av: [linda-pinda]

#30 "Och det är allt som behövs, att tro på något utom sig själv."
Fast hur menar du då? Att man inte kan tillfriskna om man inte tror på någon form av högre makt, något som finns utanför mig själv? Jag håller inte med om det, och hoppas innerligt att inte är så. För jag tror inte på någon högre kraft, men jag tror däremot att JAG och MIN EGEN KRAFT kan åtgärda mina problem. Med stöd från andra människor, men av egen kraft.
 
Och det är inte enkelt att tänka bort den religiösa vinklingen när den är så tydlig och för mig (och uppenbarligen andra) så pass distraherande.
 
Grundfrågan blir återigen varför dessa grupper och 12-stegsprogrammet inte blivit icke-religiösa på riktigt, när de nu betonar att de är det? Varför har man kvar ett språkbruk som man säger inte betyder något ("hitta på din egen tolkning")? Varför inte säga "min egen kraft" exempelvis eller något annat helt icke-religiöst?
Bara lite funderingar...
/Linda

Anmäl
2007-09-14 17:38 #33 av: Gronstedt
 

30: Man kan faktiskt inte hitta på att ord betyder vad man vill ha dem till. Då betyder de ju ingenting! Och som sagt, om de nu betyder vad som helst, varför har de omtalade programmen valt att använda just de orden?

Enligt min ordbok:

gud: religiöst begrepp: ett övernaturligt, personligt väsen

bön: människans hänvändelse till gudomen. Den är en väsentlig del av det religiösa livet.

Gör detta experiement. Tänk dig att du går på ett FAA-möte och läser för dig själv

Vi kommer inte längre att försöka fylla våra känslomässiga och andliga behov genom våra munnar.Istället kommer vi använda våra munnar tillsammans med våra hjärtan för att be om vad vi behöver och förtjänar som barn till Satan.

Sedan läser du deras sinnesrobesvärjelse: Satan, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.

Kan du ärligt säga att det inte känns det minsta annorlunda än när du använde orden "Gud" och "bön"?

Anmäl
2007-09-14 17:45 #34 av: [linda-pinda]

#33 eller byt ut ordet "Gud" mot Allah, Oden, körsbärsträd eller cykelpedal... ;-)

Anmäl
2007-09-14 17:53 #35 av: supermoccine

Jag tycker det jobbigaste är att behöva säga de där sakerna högt som jag inte tror på. Sist fick jag läsa de 12 stegen på mötet och behövde säga "gud" massor av gånger. Måste man säga "gud" högt om man inte tror på det? Hade jag kunnat läsa "satan" eller "cykelpedal" om det hade kännts bättre för mig?

Anmäl
2007-09-14 17:58 #36 av: slumra

Jag menar inte att man ska censurera bort någonting om man inte måste. Jag är inte religös men jag tror på gud och jag ber. Alltså det behöver inte ha med religon att göra om man inte väljer att det har det. Ingen religon äger ordet gud och dess innebörd. Inte heller rätten till att be. Men jag har precis som du supermoccine haft svårt med texterna och med att be och ordet gud eftersom jag kopplade det till religon. Men nu har jag gjort om det till mitt eget. Vad jag menar är att man för sig själv ska avladda ordet gud. Göra det till sitt eget. Om man inte klarar det, hitta då på ett eget ord. Om man sedan inte kan tro på något man inte kan se, gör något som finns till din "högre kraft", något man känner att du blir stark av. 12-stegsprogramet har så mycket att ge. Vore det inte synd om ens rädsla för ett ord kom i vägen för ens tillfrisknad?

Anmäl
2007-09-14 18:04 #37 av: supermoccine

#36 Men om du tror på gud och ber är du ju religiös även om du inte hör till en specifik religion. Privatreligiositet blir allt vanligare.

Jag går som sagt på 12-stegsmöten ändå, för att de ger mig något trots gud-tjafsandet. Vad säger du om mitt föregående inlägg då? Det om att säga saker högt. 

Anmäl
2007-09-14 18:05 #38 av: Gronstedt

#36: Prova att vända på det: Vore det inte synd om program som uppges vara till för alla stöter bort folk genom att använda ord som inger avsmak?

Kan man, som supermoccine skriver, läsa SATAN (eller cykelpedal eller körsbärsträd) med hög röst utan att någon tittar konstigt på en?

Är inte definitionen av att vara religiös att man tror på någon gud eller högre makt? Det kommer av "religio", som betyder gudsdyrkan.

Anmäl
2007-09-14 18:05 #39 av: [linda-pinda]

#36: Jag håller med om att det vore synd att låta en gud jag inte tror på komma i vägen för min tillfrisknad. Det är precis därför jag önskar att det fanns verkligt icke-religiösa organisationer för oss som inte finner tröst eller ro vare sig i att förlita oss på en högre makt eller i att kalla den för Gud (eller cykelpedal) - vad det ordet än sägs betyda eller inte betyda inom den organisationen.
 
Sedan blir jag lite nyfiken på dina ord: "Jag är inte religös men jag tror på gud och jag ber." Hur menar du då?
 
/Linda

Anmäl
2007-09-14 18:31 #40 av: slumra

#33 Men faktum är att 12-stegsprogramet säger att du ska bestämma vad gud betyder för dig, eller hur? Alltså måste du ju hitta på egna ord för att beskriva det du anser är gud. Och det/de ord du bestämmer dig för är gud betyder ju något för dig. Målet är alltså inte att alla ska tänka på samma sak när orden gud och högre makt nämns. Tvärtom det är något personligt.Den enda gemensama nämnaren är att det är en högre kraft vi tror på. Och att man ber i religiösa sammanhang betyder ju inte att man inte kan be ifall man inte är religiös.

Anmäl
2007-09-14 18:38 #41 av: problembarn

Så sant så sant... dessutom vet man att när människor hamnar i riktig kris eller nöd (om man håller på att dö eller ens barn eller närstående) så ber samtliga till Gud.

Jag har inga problem med just det men om det nu är precis så neutralt så kan man kanske även använda ett neutralt ord för det? Jag tänker som jag skrev ovan för de som har dåliga erfarenheter av kyrkans inverkan på människor...

Anmäl
2007-09-14 18:41 #42 av: problembarn

Jag måste bara göra ett tillägg, jag tror att det är superviktigt att skilja på tro eller känsla och på religion. Att gå på den inre känslan eller tron är inte samma sak som vad en kyrka eller en religion står för. Religion är skapat av människor och har därmed människors sätt att sätta upp regelverk och begränsa medan den inre känslan är fri och ger enbart uttryck för din egen inre övertygelse.

Anmäl
2007-09-14 18:48 #43 av: Gronstedt

#40: Jag vet att de säger det, men förstår fortfarande inte varför man måste använda ord vars ordboksbetydelse och konnotationer är så entydiga och starka. Använd ordet "kraften" då, om det inte spelar någon roll!

Och jag kan inte gå med på formuleringar som "som barn till Gud" eller "i Guds händer", fullständigt oavsett vad jag hittar på att Gud ska betyda. Jag är inte barn till någon högre makt, och jag lägger mig inte i någon högre makts händer. Sådana uttalanden utgör ju böner till den högre makten. Bön definieras som att människan i bönen underkastar sig den tillbedda entitetens vilja. Jag underkastar mig inte någon högre makts vilja, alltså är min kommunikation med *vad det nu ska kallas* att betrakta som besvärjelser.

Du säger att det är fritt att TÄNKA på vad man vill när gud nämns - men är det inte fritt att SÄGA vad man vill? Kan man, som supermoccine skriver, läsa SATAN (eller CYKELPEDAL eller KÖRSBÄRSTRÄD) med hög röst utan att någon tittar konstigt på en?

Anmäl
2007-09-14 19:56 #44 av: slumra

Det här inte taget ur ordboken men det är min uppfattning om Religion:

En större sammanslutning av människor som tror på Gud. Man lever efter bestämda regler för att få vara med i gemenskapen. Man rättar sig efter regler som redan finns även ifall de går emot ens egna åsikter om hur saker och ting borde vara.

I 12-stegsprogramet har man som gemensam nämnare att man tror på en högre makt, Gud. Vad gud är får var och en själv bestämma. Alla har sin egen tolkning. Det finns inga regler på hur man borde leva sitt liv förutom att ens mål borde vara att VILJA bli fri från droger. Man får genom de 12-stegen jobba med sig själv och lära sig leva på ett sunt sätt.

Här kommer då några funderingar på vad några av er har skrivit om:

Om 12-stegsprogramet vore en religion, borde inte då alla ha samma åsikt om gud? Eller har varje människa i tolvstegsprogrammet sin egna religion?

Religionerna struntar i vad den enskilde tycker och känner, hur saker och ting ska var är redan förbestämt av en gemensam gud. (eller ja, så som folk tolkar gud.)

Gud behöver inte ha en anknytning till reiligon. Inte heller bön.

Jag är inte religiös då jag har min egna uppfattning om vad gud är, och min högre kraft jobbar utifrån mina behov och efter den jag är och jag behöver inte dela uppfattning eller regler med någon annan.

Anmäl
2007-09-14 20:07 #45 av: supermoccine

#44 Ja, nu definierar du religion, men att tillhöra en religion och att vara religiös är två olika saker. Du tillhör inte en religion, 12-stegsprogrammen gör det inte heller och de är heller inte i sig en religion, MEN iom att du tror på gud och ber är du vad som brukar kallas privatreligiös. Du har dina egna tankar om vad som är gud och vad du tror på. Det brukar kallas privatreligion och det är allt vanligare i vårt individualiserade samhälle. Ur min synvinkel är det ett betydligt bättre sätt att vara religiös på än att tillbe någon existerande religion och följa alla regler till punkt och pricka, vilket de som hör till olika religioner iofs inte heller brukar göra. 12-stegsprogrammen har religiösa drag och som sagt väldigt religiösa (här även specifikt kristna) konnotationer med sitt språkbruk.

Undrar fortfarande vad du har att säga om detta att uttala högt.. 

Anmäl
2007-09-14 20:20 #46 av: slumra

Det här inte taget ur ordboken men det är min uppfattning om Religion:

En större sammanslutning av människor som tror på Gud. Man lever efter bestämda regler för att få vara med i gemenskapen. Man rättar sig efter regler som redan finns även ifall de går emot ens egna åsikter om hur saker och ting borde vara.

I 12-stegsprogramet har man som gemensam nämnare att man tror på en högre makt, Gud. Vad gud är får var och en själv bestämma. Alla har sin egen tolkning. Det finns inga regler på hur man borde leva sitt liv förutom att ens mål borde vara att VILJA bli fri från droger. Man får genom de 12-stegen jobba med sig själv och lära sig leva på ett sunt sätt.

Här kommer då några funderingar på vad några av er har skrivit om:

Om 12-stegsprogramet vore en religion, borde inte då alla ha samma åsikt om gud? Eller har varje människa i tolvstegsprogrammet sin egna religion?

Religionerna struntar i vad den enskilde tycker och känner, hur saker och ting ska var är redan förbestämt av en gemensam gud. (eller ja, så som folk tolkar gud.)

Gud behöver inte ha en anknytning till reiligon. Inte heller bön.

Jag är inte religiös då jag har min egna uppfattning om vad gud är, och min högre kraft jobbar utifrån mina behov och efter den jag är och jag behöver inte dela uppfattning eller regler med någon annan.

Anmäl
2007-09-14 20:20 #47 av: slumra

#33 Men faktum är att 12-stegsprogramet säger att du ska bestämma vad gud betyder för dig, eller hur? Alltså måste du ju hitta på egna ord för att beskriva det du anser är gud. Och det/de ord du bestämmer dig för är gud betyder ju något för dig. Målet är alltså inte att alla ska tänka på samma sak när orden gud och högre makt nämns. Tvärtom det är något personligt.Den enda gemensama nämnaren är att det är en högre kraft vi tror på. Och att man ber i religiösa sammanhang betyder ju inte att man inte kan be ifall man inte är religiös.

Anmäl
2007-09-14 20:25 #48 av: slumra

Det blev något fel, undra hur det gick till...

Anmäl
2007-09-14 20:44 #49 av: slumra

#37 Det är mycket möjligt att du har rätt. Har inte hört det på det sättet förut, att vara religiös är något som klingar illa i mina öron. Så det är nog inte något jag kommer att kalla mig:) Till din fråga: Om alla skulle sitta och säga vad sin egen uppfattning om gud är under läsningen skulle ju man påverka varandra och skulle vi bli något som liknade en religion. Det fina är just att man får bestämma själv. På delningarna får man ju prata om sin uppfattning av gud är om så skulle vara satan eller en cykelpedal. Bra att du går på möten iallafall :) Även jag kan tröttna på allt gudssnack och sättet det är skrivet på. Men det funkar.

Anmäl
2007-09-14 20:45 #50 av: supermoccine

#48 Hmm.. knasigt. Kom de här gamla inläggen istället för nya du skrivit?

Anmäl
2007-09-14 20:47 #51 av: slumra

japp, helskummt.

Anmäl
2007-09-14 21:04 #52 av: supermoccine

#49 Nej, det är ju fritt att kalla sig vad man vill och jag ska då rakt inte pracka på dig något du inte gillar :)

Min uppfattning av "gud" är en kristen despot jag inte tror på och därmed inget jag finner trygghet i att tänka på. Det är väldigt svårt att ersätta detta med något positivt. Sedan om man väl skulle lyckas med det är det ju inte bara att byta ut betydelsen av själva ordet "Gud". Där finns så många formuleringar som t.ex. de Gronstedt nämnt om att man är barn till Gud och lägger sig i Guds händer, både i själva stegen och andra texter. De ger extremt tydliga associationer till "Gud fader i himmelen", vilket jag ogillar skarpt. Jag är inte barn av en högre kraft, jag är barn av min mor och min far. Barn av min tid möjligen :)

Och om folk säger "Gud" högt så påverkar det mig lika mycket som någon annan skulle påverkas om jag sa "Satan". Båda är ord som är tungt laddade med betydelser redan från början. Så det blir inte mer av en religion om folk skulle läsa andra saker än "Gud". 

Anmäl
2007-09-14 21:08 #53 av: supermoccine

Man skulle kanske kunna läsa "piiip" istället för "Gud" så får folk fylla i själva vad de skulle vilja :) Klassiskt tv-censur-pipande. Löser ju dock inte alla knepiga formuleringar förstås, men ändå något..

Anmäl
2007-09-14 22:18 #54 av: slumra

#54 Jag stör mig också på texten, hur den är skriven och att den ger mig "kristna vibbar" Men jag väljer att inte lyssna på det örat. Tolkar om den så att den passa mig bättre. (Alltså språket inte innebörden av den.)

Anmäl
2007-09-14 22:32 #55 av: slumra

#32 Enligt 12-stegsprogamet är det så. Vad som menas är att man är maktlös inför drogen, alltså att man inte har någon kontroll själv. Därför tar man hjälp av en högre kraft. Men det är inget krav för att kunna vara med på mötena. Viljan att tillfriskna är det enda kravet.

Min erfarenhet stämmer överens med programets, men det är ju bara mina egna erfarenheter. Alla måste hitta sin egen väg.

Anmäl
2007-09-15 00:08 #56 av: Njorun

Jag är som sagt anhörig till en missbrukare, en missbrukare som inte erkänner själv att det finns något problem, och kan man vara troende ateist så är han det.

Det finns inte på kartan att han skulle gå på ett möte (han är ju som sagt inte missbrukare i sina egna ögon) och skulle han mot all förmodan göra det skulle det sluta med att han reste sig och gick efter att ha gormat något om att något religiöst dravvel vill han inte vara med om... det är dagens sanning! Då spelar det ingen roll om någon föreslår att han ska kalla sig något annat än guds barn när det faktiskt står så.

Och om missbrukaren råkar vara muslim då till exempel? Skulle han eller hon kunna säga Allah utan att det blev konstigt? det tror inte jag, det vill säga jag skulle inte tycka det var konstigare än att säga Gud men jag tror att många andra skulle reagera.

Och sen tycker jag fortfarande att vi diskuterar äpplen och päron. Ni som tycker att det funkar fast det står Gud säger att man får tolka det som man vill. Vi andra säger att det är precis det vi inte kan göra!

Om man använde ett neutralt ord skulle problemet försvinna och som många redan sagt, om det nu inte är den Kristna guden man menar - längre - och det inte spelar så stor roll vad det står så varför kan man då inte byta begrepp så att alla kan känna sig välkomna?! 

Ytterligare ett tankeexperiment: säg att man skulle byta ut "gud" mot "Marknaden" till exempel... skulle man fortfarande kunna hävda att man är politiskt obunden då och att man kan tolka begreppet "Marknaden" på flera olika / individuella sätt? Näe just det.

Anmäl
2007-09-15 01:14 #57 av: slumra

Enligt 12-stegsprogramet SKA man tolka gud som man vill. Det står tydligt i texterna. Inte så mycket att diskutera där allså. Gud har inget med kristendomen att göra så länge man inte väljer att det är kristendomen man tror på.

Man kan inte byta ut ordet Gud mot tex Allah när man läser texterna för då tolkar man och påverkar de andra. Hur konstigt det än låter så är gud ett neutralt ord inom 12-stegs programmet, fritt att tolkas hur man vill. Att sedan folk inte kan bortse från sina föreställningar om vad Gud är en helt annan femma. Jag personligen hade inte haft några problem ifall man kalla Gud för något annat. Men det är inget jag hakar upp mig på heller. Jag kopplade också ordet gud till religon i början men har lyckats ladda ur ordet och gjort det till mitt eget.

Du skriver att "om det nu inte är den Kristna guden man menar - längre" Vad då längre? Redan från början var det fritt att tolka gud som man ville, iallafall om man tittar i AA-Stora bok som kom ut på 30-talet.

Anmäl
2007-09-15 01:27 #58 av: Kia

Okej ... Först och främst vill jag säga TACK till alla er som diskuterat i denna tråden idag. Och anledningen att jag säger Tack är för att Ni kan diskutera på ett civiliserat sätt trots olika åsikter och det mina vänner är ett steg i tillfrisknad av dess like skulle jag vilja säga. För när jag var som mest sockerhög skulle jag nog bara bett folk dra åt skogen när de inte tyckte som jag nu kan jag istället välja att inte gå ut i ilska mot andra utan kan lyssna på vad alla säger oavsett åsikter. Så verkligen roligt att se.

Så till vad jag tycker då :)

Ja, jag kan tycka att ordet GUD har en laddning som är svår att ta på och Ja, jag tycka att ja välj ett annat ord istället för Gud för det hade kanske gjort att fler människor kunde hitta det stödet som faktiskt finns i dessa grupperna då ja, gud kan skrämma även om man säger att det inte är ett religöst anknytet program. Hela den biten håller jag helt med om. För det är hur jag än ser det så att jag kände som alla er som tycker att man ska byta ut ordet när jag kom till FAA för första gången.

Saken var bara det att jag fann något annat på FAA jag fann en gemenskap som jag inte trodde existerade. Jag fann vänner för livet och jag fann personer som jag alltid kommer älska för de är dom de är. Jag hittade hem helt enkelt till en familj som jag kunde verkligen säga allt jag tänkte och där jag för första gången inte behövde ljuga och manipulera för de visste exakt hur jag kände det. Ett ställe där jag för första gången kunde vara 100% ärlig. Det är 12 stegsprogram för mig. Jag behöver inte bry mig om varken ord eller annat för det är för mig personerna som finns på FAA som blir det som är min högre kraft. Ska jag gå till mig själv så nej jag ser inget högre väsen utom mig som jag anlitar när jag behöver det utan den högre kraften skulle lika bra jag kunna kalla för den inre kraften för det är något inom mig som bara har vuxit och det är ren kärlek till de människorna som jag lärt känna som är så villiga att hjälpa mig i vått och torrt om jag bara ber om hjälp.

Jag förstår alla som skriver att byt ut ordet Gud. För jag fattar också att det kan kännas som ett religöst ord och det hade blivit så mycket lättare om det inte hade varit så för då hade man känt att det inte var något religöst alls och detta bara för ett litet ord. Saken är den att jag fann från första gången jag steg in i dessa lokaler en sådan frid över att inte vara ensam att man skulle nog ha kunnat kalla det "satan" också för jag brydde mig inte och gör fortfarande inte för jag inser att det är inte det som är viktigt. Jag får det psykiska stöd jag behöver och resten låter jag vara. Och det fungerar för mig. Jag inser att många kanske får en religös upplevelse och kanske blir man troende efter sådana möten men lika många och fler blir det inte och det är synd att ett litet ord ska bli ett hinder för folk att gå på dessa möten och få samma upplevelse jag fått .

Den inre kraften som jag nu kommer kalla det istället för den"högre kraften" det är något jag varje dag jobbar med för att hitta harmoni och balans framförallt. det är inte alltid jag lyckas men när jag är i kontakt med den kraften då mår jag som bäst. Är Ni med vad jag menar?

Kram Kia

Anmäl
2007-09-15 01:42 #59 av: supermoccine

#58 Bara ett ord som ställer till är det visserligen inte. Det är även dessa återkommande religiösa formuleringar som är svårare att tänka bort.

FAA är visserligen religiöst obundet, men det behöver inte nödvändigt innebära icke-religiöst. Det betyder bara att det inte är knutet till ett specifikt trossamfund.

Men jag säger som du Kia, det är människorna där som gör det så bra. Man kan egentligen strunta fullständigt i alla texter. Även om jag har vissa tankar på att försöka jobba med steg på något eget sätt som bortser från allt religiöst mumbo-jumbo :)

Anmäl
2007-09-15 01:47 #60 av: Kia

#59 Jag jobbar i stegen , men på mitt egna sätt. Jag har hittat min väg där för jag kan nog inte göra det exakt som FAA vill. Jag kan heller inte äta som FAA rekommenderar i sin matplan då jag måste välja total nolltolerans i princip mot kolhydrater för att fungera.

Så gör som man vill men känn stödet så tror jag...

Anmäl
2007-09-15 01:48 #61 av: supermoccine

Hur gör man egentligen om man skulle försöka få till en omskrivning av dessa texter som tar bort de religiösa tongångarna? Är det någon typ av demokratisk beslutsprocess? Är det något man pratar om på stormöten?

Anmäl
2007-09-15 01:53 #62 av: Kia

Det kommer ju ursprungligen från USA och där går allt igenom. Man får inte ändra i dessa texter så är det bara och jag tror att vill man ändra på något då får man nog skapa egna grupper som inte har med sk, AA och deras 12 stegsprogram att göra.

Anmäl
2007-09-15 01:57 #63 av: supermoccine

Så allt är som det var på 30-talet och det ändras aldrig? Eller ändras det i USA och vi andra får vackert ta emot det vi får?

Hmm.. det är väl lite intressant då, att starta icke-religiösa grupper. 

Anmäl
2007-09-15 01:59 #64 av: Kia

jag ser ju inte dessa grupper som religösa dock men jag förstår vad du menar ändå. :)

Men jag vet bara att när det skall göras översättningar från engelska till svenska så är det en stor stor process att detta går till på rätt sätt.

Anmäl
2007-09-15 02:08 #65 av: supermoccine

Hmm, nu blir jag genast mycket skeptisk till allt som har med dessa 12-stegsprogram att göra. Att vi ska styras av några i det tok-kristna land som USA är. Är det därför tradition 6 finns? Att FAA inte ska organiseras för att dess "utövare" ska hålla sig på mattan och låta sig styras från dessa? Vilka är dessa som bestämmer vad som är rätt och fel? Vilka är det som granskar att dessa översättningar är ok?

Anmäl
2007-09-15 02:13 #66 av: Kia

#65 Jag vet inte.... Det enda jag vet är att 12 stegs programmen har hjälpt 1000 tals och åter 1000 tals människor att hitta rätt väg så jag skulle igen vilja uppmana att känner man att det inte är rätt väg för just en person så måste man kanske välja en annan och kanske skapa något eget.

Jag är inte så insatt i hur det går till om jag ska vara ärlig.

Anmäl
2007-09-15 02:19 #67 av: supermoccine

Synd om dessa grupper inte kan vara mer organiska och föränderliga.. man skulle vilja att de kunde vara mer till för alla. Inte skrämma bort folk :/

Anmäl
2007-09-15 02:33 #68 av: supermoccine

Har mailat faa (at) faa.se för att fråga..

Anmäl
2007-09-15 10:06 #69 av: slumra

Faa:s texter kommer inte från 30-talet. Faa har bara funnits i några år. Men vissa texter är ju I stort sätt de samma, stegen och så.

Anmäl
2007-09-15 10:32 #70 av: slumra

Jag tycket inte om alla texter inom programmet. De ger mig som sagt var kristna vibbar. Men jag har en dödlig sjukdom. Vad jag vet är att utan programmet kanske jag inte ens hade funnits idag. Många med mig ser 12-stegsprogrammet som deras enda lösning. Vi är många som har försökt på egen hand men inte lyckats. Men i programmet är det SÅ många som har lyckats. Det är det enda jag behöver veta. Jag vill ha det dom har fått, alltså följer jag deras fotspår. Min irritation över att inte texterna låter som jag vill känns då ganska oviktig. Några ORD eller mitt LIV? Det viktiga för mig är att texterna INTE ÄR Kristna. Att man har möjligheten att tro på människorna i programmet eller liknade som sin högre kraft om man så vill gör det hela mycket lättre för sådana som inte har annan tro.

Anmäl
2007-09-15 13:30 #71 av: Gronstedt

Oj, här har hänt mycket över natten!

#63: Det skulle vara intressant att se om en helt icke-religiös grupp kunde fungera. Det är ju ofta så att ateistiska/ intellektualistiska/individualistiska sammanslutningar har svårt att hänga ihop, helt enkelt för att de saknar det som de religiöst anstuckna har i form av gemensamma känslor och konnotationer.

#69: Vad jag sett av olika 12-stegsprogram (inte så mycket, i och för sig) har alla tagit AA.s texter rakt av och bytt ut beskrivningen av beroendet man ska hantera.

#70: "Några ORD eller mitt LIV?" För mig känns det valet lätt - jag vägrar säga att jag lägger mig i Guds händer eller kalla mig ett barn till Gud, om så mitt liv skulle hänga på det. Eller jag kan inte säga VÄGRAR, jag kanske skulle göra det under direkt vapenhot. Men det skulle kränka mig lika mycket som att tvingas utföra någon sexuell handling under vapenhot. Så jag får nog leva utan 12-stegsprogram.

Anmäl
2007-09-16 02:21 #72 av: slumra

#71 nix det stämmer inte. Faa har sina egna texter. OA har också sina egna texter blandat med AA:s texter. Hur det är med NA har jag ingen koll på. Stegen är naturligtvis dom samma men texterna skiljer sig där också.

Anmäl
2007-09-16 14:12 #73 av: Monalisa

Har läst alla inlägg och funderar på om jag ska kommentera något av dom .....men nej jag gör det enkelt. 12-stegsprogrammet har hjälpt mig bli nykter och miljoner andra fast det stått Gud i texterna .....så helt uppenbart fungerar detta. Den Kraft som pratas om fanns för mig i flaskan och den var stark och det jag hittade med hjälp av 12-stegsprogrammet var en ännu starkare Kraft, jag fann den när jag lyssnade till alla människors delningar, i mig själv när jag började dela om mina tankar och känslor......och så småningom på många många flera ställen/tillfällen/platser/......för nyckeln var villighet, jag var villig trots min rädsla för ordet Gud (det är trots allt bara ett ord) att göra en del omvärderingar i mitt liv som att bli ärlig, att ärligt se vad beroendet av alkohol gjort med mig och mitt liv. Jag höll på att dö själsligt/andligt och kroppsligt.....långsamt .

Jag valde att ta chansen/risken att ändra mina värderingar/inställningar/min egen vilja..... för jag ville leva!

Anmäl
2007-09-16 17:50 #74 av: zeretki

Det vore intressant att ha ett beroende-program som var helt utan religiösa ord överhuvudtaget, absolut. Som fokuserade mer på egen självkänsla och att ändra sitt beteende...

Anmäl
2007-09-16 17:54 #75 av: korseett

..att finna sitt eget paradis inom sig t.ex.

Anmäl
2007-09-16 18:04 #76 av: Kia

Detta fann jag väldigt intressant :)

Länkarna

 

Anmäl
2007-11-22 23:58 #77 av: kerstinjoh

Gud i 12-stegsmodellen är för mig enbart ett namn.

Min "Gud", min högre kraft, är gemenskapen inom AA/NA, utan denna gemenskap hade jag aldrig lyckats bevara min nykterhet/drogfrihet.

# 73 jag chansade också och tog risken! Oavstt vad "Gud" står för så fungerade det!Skrattande

Anmäl
2007-11-23 09:15 #78 av: Kia
Detta blev nog ödet att just denna tråden blev upp puttad.
Jag har insett och speciellt igårkväll hur viktig denna kraften är. Den är viktig för mig. Hurvida den är viktig för andra det vet jag inte.
Men en sak är säker jag klarar inte detta själv. Det går inte med bara den inre styrkan för ibland behöver jag be något eller någon annan om hjälp.
Min inre styrka är för svag den vill åt ett annat håll än vad jag egentligen vill. 
Anmäl
2007-11-23 09:24 #80 av: kerstinjoh

"En kraft, starkare än din egen",  säger inte det mycket? För hur många gånger har du försökt att sluta utan att lyckas?

Ensam är inte alltid stark. Att be om hjälp och ta emot hjälp, att lägga din vilja i någon annans händer. Det är svårt!

Men har du inte klarat det själv trots alla gånger du har försökt, så är det väl värt att försöka?

Anmäl
2007-11-23 09:53 #81 av: Gronstedt

Mitt stora problem med de här formuleringarna är att säga att jag lägger mig i Guds händer eller kalla mig ett barn till Gud. Det spelar ingen roll vilken högre kraft jag tänker mig i stället för någon gud. Jag lägger mig inte i någons/någots händer, jag är inte barn till någon makt, ond eller god.

I min föreställningsvärld är makter (högre eller parallelle eller bara annorlunda) något man sluter en pakt med och samarbetar med - inte något man underkastar sig. Jag vägrar be "Ge mig styrka", men jag kan fråga "Kan du hjälpa mig att se var jag ska söka styrka?". Jag vill ha båda fötterna i marken, inte låta någon/något bära mig.

Anmäl
2007-11-23 11:03 #82 av: kerstinjoh

# 81 jag tror att det är väldigt viktigt att inte hänga upp sig på ordet "Gud". (Själv tillhör jag inte de troende.)

Vi behöver inte tolka allt så ordagrant. Det viktigaste för mig är hjälpen jag har fått, om det sedan är något som kallas Gud, Fan eller hans moster är ointressant.

Det viktigaste för mig är ATT det fungerar, inte HUR det fungerar.

Anmäl
2007-11-23 11:32 #83 av: Gronstedt

#82: Som sagt, det spelar ingen roll för mig vad jag använder för ord eller menar för kraft, jag lägger mig inte i dess händer eller är dess barn ändå.

Anmäl
2007-11-23 20:46 #84 av: HannaJonsson
Oj vilken lång tråd.. massa intresant hittade jag härGlad!
 
#23 det är ett så klockrent inlägg tycker jag! Snacka om att vilja tillfriska med hjälp av 12-stegs programmet!
 
#25 & 26 Ordet Gud är väldigt genomtänkt och anledningen till att man använder sig av det är för att det är ett ord som "alla" vet är något större än oss själva och som man inte kan beskriva VAD det är! Det är därför det ordet är med från början! Men sen är det ju oxå så att 12 stegsprogrammet kommer ifrån Oxfordgruppen som var en religös rörelse. Men 12-stegsprogrammet har oftast inte någon religös knytning längre. Bara man sätter sig in i programmet så inser man det ganska snart.
 
#29 Det är det som är så synd.. att man inte kan bortse från ordet Gud! Men det är så sant så sant att det stoppar många innan dom ens hunnit till dörren til hjälpen som de 12 stegen kan ge. Jag vet att det är så många som missar denna chans till hjälp på grund av ordet Gud och det är så onödigt. (jag håller med dig om det blev oklart härGlad)
 
#56 Jag är lite nyfiken.. vad skulle du välja för ord?.. istället för Gud? För när jag gick och utbildade mig till beroendeterapeut inom 12stegsprogrammet så försökte vi hitta ett annat bättre ord.. men vi hittade ingetFundersam.. Vill gärna höra ditt förslagGlad!
 
 #70 Där kom inlägget jag sökte.. jag menar tänk på vad du kan vinna på att testa detta program som för övrigt är hur bra som helst! Vi pratar om detta i behandlingen dagligen, men till sist måste man ändock göra sitt val.. vill jag testa detta eller vill jag fortsätta i mitt aktiva beroende?!
 
Hmm jag nu har jag läst och begrundat allt ni skrivigt i denna tråd.. tyvärr har jag lite bråttom så jag kanske har missat något som jag upptäcker senare!
Men 1 sak har jag sett återkommer här och det är att man får välja vad den hörgre makten är.. å det är ju individuellt för varje människa men det som är gemensamt är att den finns inom dig och att om du gör programmet exakt som det står i Stora boken så kommer du att få kontakt med denna kraft och äntligen kunna känna dig fri och själv kunna bestämma över ditt liv! Alltså enligt stora boken kan inte gruppen eller ett träd eller ett gossedjur vara din kraft utan kraften finns inom oss själva.
 
Åh det finns så mycket jag skulle vilja skriva men jag slutar härGlad.. jag ser vad detta program gör med människor varje dag och det känns så tråkigt att många hakar upp sig på vissa formuleringar och ord!
Vad har du egentligen att förlora på att testa?
 
Anmäl
2007-11-23 20:49 #85 av: HannaJonsson
Jag skriver mycket du och ni i mitt inlägg och det är inte riktat till någon speciell utan jag menar nog bara beroende personer överhuvudtaget..Glad
Anmäl
2007-11-23 21:22 #86 av: kerstinjoh

Jag håller helt med dig Hanna. Lägg inte så stor vikt på ett ord.

Det viktigaste är att det fungerar!

Du som tvekar, pga ett ord, har du råd med det? Visst är det nykterheten som är det viktigaste?

Anmäl
2007-11-23 21:27 #87 av: Gronstedt

Det handlar inte bara om ett ord, som sagt.

Anmäl
2007-11-23 22:07 #88 av: kerstinjoh

# 87. För att förtydliga; jag är inte religiös, jag tillhör inget kyrksamfund och jag har ingen religiös samhörighet.

MEN, jag tror på 12-stegsprogrammet oavsett "Gud" eller inte. Jag anammar ingen "Gud" för att försöka leva i programmet. Vi är många icke troende som har fått hjälp, av den enkla andledningen att AA/NA ej är ett religiöst samfund. Du är välkommen som både jude och muslim.

Min högre makt är vännerna/gemenskapen inom AA/NA.

Jag kan sträcka mig så långt som till andlighet och sinnesro. Andlighet kan för mig vara att sitta på en brygga en mörk sommarkväll eller en skogspromenad med hunden en snöig dag, stunder av sinnesro

Det sägs även; ta till dig det du behöver och lägg resten åt sidan.

 

 

Anmäl
2007-11-23 22:12 #89 av: Gronstedt

#88: Som sagt, jag överlämnar mig inte åt någon som helst makt. Oavsett vilken form den har. Eftersom detta erkännande/överlämnande är själva grundvalen för 12-stegsprogrammen, kan de aldrig bli något för mig. Skrev om det i #81.

Anmäl
2007-11-23 23:37 #90 av: zeretki

Det är ju detta som verkar vara svårt att förstå. Jag respekterar de som är religiösa, på alla sätt jag kan. Men jag KAN inte bortse ifrån ett så viktigt ord som Gud. Kan någon religiös det?

Det känns rätt nedlåtande att säga att det BARA är att bortse ifrån ett ord... Det kanske är bara för er, men det är det inte för alla.

Anmäl
2007-11-23 23:59 #91 av: kerstinjoh

# 89 AA/NA har ingen anknytning till någon religion, politisk organisation eller institution, ej heller till annan rörelse av något slag.

# 90 jag förstår hur ni tänker och jag sog bokstavligen bakut första gångerna jag hörde "Sinnesrobönen", "Gud ge mig......va? Gud? Vad är detta för religiös sekt?

Men jag och många andra har i stället för "Gud" fått vår styrka i AA/NA-vänner och gemenskapen. De har blivit vår högre makt.

Jag tycker ändå inte att själva ordvalet är så intressant, för du får tro på Gud och du får avstå.

Det är ett stort program och det innehåller så mycket, ta till dig det du är hjälpt av och låt det andra bero. Programmet fungerar och för mig är det det viktigaste.

Det står klart att gruppen måste överleva.
Utan den är vi förlorade

Anmäl
2007-11-24 00:04 #92 av: kerstinjoh

  (Ur Som Bill ser det.sid.94)

  Jag har haft en hel del erfarenhet av ateister. De flesta av positiv art. Alla och envar har i AA sin fulla rätt att tycka och tro vad de vill. Det är mycket bättre att ha ett öppet och fritt samfund än ett där avvikande meningar av olika slag inte är tillåtna.

  Jag känner faktiskt inte till någon som gått ut och supit sig till döds till följd av någon ateists syn på världsalltet. Men jag ber enträget dessa vänner att söka finna en Högre Kraft - nämligen deras egen AA-grupp. När de kommer till AA är de flesta i gruppen en Högre Kraft. Denna insikt är en nog så bra början och de flesta gör sedan verkliga framsteg.

  Jag vet hur de känner sig. Jag var nämligen likadan själv en gång i tiden.

 

Anmäl
2007-11-24 00:37 #93 av: kerstinjoh

Det är faktist ganska intressant att jämnföra länkarna och 12-stegen.

Länkarna är en oreligiös organisation, men även de nämner en högre kraft.

 Den kraft, som hjälper oss är naturligtvis mycket större än vår egen, och erfarenheten gör, att vi obetingat tror på den. Du själv måste komma till absolut tro på denna kraft, antingen Du nu tror, att kraften kommer från någon högre makt, från den varma gemenskapen. 

Anmäl
2007-11-24 10:30 #94 av: Gronstedt

# 91, du skriver med adress till mig: "AA/NA har ingen anknytning till någon religion, politisk organisation eller institution, ej heller till annan rörelse av något slag."

Det har fortfarande ingen bäring på det jag skriver. Som sagt, jag överlämnar mig inte åt någon som helst makt eller kraft. Oavsett om den är en "religion, politisk organisation eller institution", "deras egen AA-grupp", "andlighet och sinnesro" eller vad som.

Kravet är "Du själv måste komma till absolut tro på denna kraft, antingen Du nu tror, att kraften kommer från någon högre makt, från den varma gemenskapen". Eftersom detta erkännande/överlämnande är själva grundvalen för 12-stegsprogrammen, kan de aldrig bli något för mig. Skrev om det i #81.

#79 skriver "Att be om hjälp och ta emot hjälp, att lägga din vilja i någon annans händer. Det är svårt." Jag håller inte med. Att be om hjälp och ta emot hjälp är viktigt och ganska lätt när man lärt sig hur. Att lägga sin vilja i någon annans händer är fullkomligt omöjligt och kränker allt som är jag.

Den som vill önskar jag all lycka, och grattis till att det fungerar. Men säg inte att jag inte ska "hänga upp mig på ett ord", för det är mycket mer genomgripande än så.

Anmäl
2007-11-24 12:10 #95 av: zeretki

#91  Jag förstår vad du och andra säger, men jag reagerar alltid på att folk skriver "det är bara att bortse". Om det itne är så för OSS då??

Jag tycker det är nedlåtande och jag blir alltid lessen av det.

Jättefint och bra att det funkar för ER men snälla, respelktera att alla inte känner likadant. Säg inte till mig hur jag ska känna. Det blir jag lessen av och jag tycker det är lite kränkande.

Jag skulle aldrig säga till en kristen hur dom ska se på gud och en högre makt. Det handlar om respekt.

Anmäl
2007-11-24 15:17 #96 av: supermoccine

Ah, roligt att den här tråden kommit upp igen. Måste dela med mig av ett citat från en bok jag nyligen läst, Drogernas historia av David T. Courtwright, s. 226. En mycker intressant och kunskapsmättad bok jag för övrigt rekommenderar alla att läsa. Här kommer passagen:

"Präster och bibeltrogna nykterhetsivrare, de senare under 1800-talet alltmer talrika och aktiva, hade sina egna, religiösa skäl för att stödja nykterhetsrörelsen. Ändå är det slående hur ofta och okritiskt de kombinerade ett intresse för individuell frälsning med oro för de sociala och ekonomiska följderna av superiet, speciellt bland rotlösa arbetare som blivit lösta från kyrkans och de lokala godsherrarnas traditionella kontroll. 'Nykterhetsrörelserna medverkar i hög grad till att lyfta tiotusenden från ett liv i dryckenskap och förnedring till dygdiga och värdiga vanor och att omvända syndare från lastens breda väg till kyrkan', skrev biskopen av Norwich 1837 och band därigenom samman de båda tankegångarna i en enda mening."

Detta är alltså vad som fanns innan AA och de andra 12-stegsprogrammen och vad som också dröjer sig kvar. Även om huvudtanken bakom startandet vad att hjälpa varandra hade säkerligen Oxfordgruppen som protestantisk sammanslutning en religiös agenda. Man ville gärna passa på att lura in (hjälpa) folk till kristendom. Även om man nu säger att "gud kan betyda vad du vill", "du behöver tillhöra någon särskild tro" så är grunden fortfarande exakt den samma. Det krävs att man tror på en kraft, större än vi själva, att man lägger sig i händerna på denna kraft, ber kraften om hjälp och försöker få bättre kontakt med kraften. Den religiösa strukturen är alltså fortfarande grunden till 12-stegsgrupperna vilken retorik man än använder sig av i övrigt. Och jag vet att många faktiskt blivit kristna efter att ha engagerat sig i ett 12-stegsprogram och det säger väl en hel del.

Behållningen med 12-stegsgrupper är det man har att vinna på att möta andra med samma problem och lyssna, prata och därmed hjälpa varandra. Detta är mycket bra och det är oftast den bästa hjälpen man kan få, så därför tänker jag inte avfärda 12-stegsprogrammen trots dessa brister. Jag går ibland till sådana själv, som jag skrivit tidigare. Men att man tycker vissa bitar är bra gör ju inte att man bör låta bli att kritisera det man finner dåligt. Jag tycker det är viktigt att det finns rum för kritik.

Anmäl
2007-11-24 19:55 #97 av: kerstinjoh

Jag förstår hur ni menar och respekterar vad ni tycker.

Jag vill ändå ge en liten förklaring till det jag upplever inom AA/NA.

Jag och många andra är ej religiösa, vi har ingen tro på någon "Gud". Det som har hjälpt oss i 12-stegsprogrammet är gemenskapen, där G får stå för Gemenskap , U för Utan och D för Droger.

Den kraft som är större än vår egen, för oss är det helt enkelt den kraften vi får från nyktra/drogfria vänner. En gemensam kraft, där vi gemensamt har övervunnit alkohol/drog-beroendet.

Hoppas att ni förstår vad jag menar!Glad

Anmäl
2007-11-24 20:15 #98 av: Gronstedt
#97: Förstår precis vad du menar, men du verkar inte förstå mig. Du talar om "Den kraft som är större än vår egen, för oss är det helt enkelt den kraften vi får från nyktra/drogfria vänner. En gemensam kraft, där vi gemensamt har övervunnit alkohol/drog-beroendet." Jag lägger inte min vilja i den kraftens händer. Inte någon krafts händer. DET är problemet jag har med 12-stegsprogram. Inte vad kraften kallas.
Anmäl
2007-11-24 22:06 #99 av: kerstinjoh

ok # 98 fast det är jag som har gjort jobbet!

Anmäl
2007-11-25 01:36 #100 av: Kia
Jag vet inte vad min högre kraft är och jag vet inte ens om det finns något sådant. Men jag har prövat så mycket och jag har gått på möten i snart över två år , men inser att jag aldrig tagit programmet på allvar och har aldrig använt mig av 12 stegen iallafall trots att jag vetat att de funnits.
Så nu när jag då nått en viss gräns och jag vill inte åka ner så långt igen inser jag att jag måste ge detta ett försök oavsett vad jag tror och inte tror.
Jag håller mig abstinent i längst 3 månader, sen faller jag igen och så har jag hållt på nu i tre år och jag känner att så kan jag inte ha det för jag går ner mig så totalt när jag väl faller och jag hatar må så dåligt.
Vad jag känner är att jag vill pröva och fungerar det sen inte så gör det inte. Jag är bara väldigt mottaglig just nu att få hjälp.
Så jag har fått en sponsor och har pratat med henne för andra gången idag och det känns väldigt bra.
Jag vill pröva men jag respekterar de som inte vill. Jag känner att med detta programmet kan jag lära mig att ta ett egenasvar för mitt beroende och just nu är min högre kraft min sponsor som jag tänker lägga fram allt till. Det kommer inte bli lätt för börjar jag ljuga för henne då är jag helt fel på det.
Så därför gör jag ett ärligt försök nu och går den väg som sååå många gått innan mig.
Jag ser det inte som en kraft utanför mig själv som jag lägger mina problem på utan jag ser det som en kraft som jag kan bygga upp så jag kan få en inre styrka och därav orka mer att stå emot alla frestelser som finns runt mig.....
Det är en intressant diskussion detta skapat och jag tycker att alla har lite rätt och håller med både här och där.
 
Anmäl
2007-11-25 02:18 #101 av: kerstinjoh

# 101. 

Jag kan väl säga så här att jag har fått hjälp och kunnat ta emot den, allt för att slippa gå en för tidig död till mötes. 

12-stegsprogrammet har gett mig så otroligt mycket. Det har gett mig mitt liv tillbaka. Det har gett mina barn en mamma tillbaka. Min, numera döda mamma, fick sin dotter tillbaka.

Jag själv har fått ett liv med mening, ett liv med glädje, ett liv med sinnesro.

Jag har inte råd att lägg energi på begrepp som "gud" och "högre kraft", jag har inte råd att chansa.

För mig handlar det om att överleva, inget annat!

Lycka till Kia!

 

Anmäl
2007-11-25 18:27 #102 av: [linda-pinda]

Måste då bara  lägga mig igen... ;-)

som ni sett i tråden innan tycker väl jag och gronstedt rätt lika i allt det här, så jag behöver inte upprepa alla argument emot ordet gud och att lägga sitt liv i den högre kraftens händer etc.

Jag vill däremot återigen undersstryka att jag har funnit den kraft jag behöver! Och jag fann den inom mig själv! Kraften är jag, kraften är min. Jag behövde bara tror tillräckligt på mig själv för att finna den igen. Det är det jag menar; jag behöver ingen utomstående kraft, tror inte på någon utomstående kraft; jag har alal verktyg, all kunska, all styrka jag behöver - bara jag litar på mig själv och styr mina tankar i sådana banor som leder mig till rätt handlingar, beslut och mönster. Jag har nu inventerat mina vanligaste handlings-/tankemönster och städat upp bland dem. Det finns tankar och handlingsmönster som funnits hos mig sedan tidig barndom och som förstärkts ytterligare varje gång jag valt att följa dem. Nu har jag äntligen insett vidden av hur mina invanda tankar påverar mig och jag håller helt enkelt på att sopa ut dem som inte är hjälpsamma i det liv jag vill leva. för varje tanke som ajg tagit för given under så många år som jag nu granskar och antingen behålelr eller gör mig avm ed, finner jag nya, lika starka tankar som jag grnaskar och sparar eller slänger. Samtidigt skapar jag nya, hjälpsamma tankar som för mig i rätt riktning.
 
KRAFTEN ÄR MIN. JAG BESTÄMMER. JAG TAR MITT NU OCH MIN FRAMTID I MINA EGNA HÄNDER. JAG FORMAR MITT JAG, MITT LIV OCH MINA DAGAR I ENLIGHET MED DET JAG ÖNSKAR UPPNÅ OCH VARA.
 
Där har ni min "besvärjelse". Den fungerar för mig. Jag tar kontrollen och tillåter mig att tro på att jag klarar det.

Som sagt: jag respekterar och lyckönskar innerligt dem som har fått/vill få hjälp via möten, organisationer och 12-stegsprogram! tro inget annat! Jag är så glad för er skull!
Men för mig är det inte den rätta vägen; mitt sätt är den rätta vägen för mig och ert sätt hade aldrig fungerat för mig eftersom det skulle grundat sig på en lögn och därmed inte varit bärkraftigt för mig.
 
Jag är min egen kraft.

Kram, Linda

Anmäl
2007-11-25 18:39 #103 av: Gronstedt

#100: Om det är rätt i tiden och i livet för dig, Kia, så ÄR det rätt. All lycka, jag förstår att det är otäckt att så att säga släppa taget. Du har alldeles rätt i att du absolut inte kan börja med att ljuga, så stå på dig och var ärlig mot dig själv!

Jag vet att du är bottenärlig och superstark, och jag vet att du inte fegar ur!

*styrkekram!*

#99: Förstår inte vad du menar?

Anmäl
2007-11-25 19:00 #104 av: Gronstedt

kerstinjoh, läs i tråden Länkarnas Riksförbund, där har linda-pinda gjort en väldigt snygg sammanfattning av vad jag menar Glad.

Anmäl
2007-11-25 20:29 #105 av: kerstinjoh

Ok, nu har jag läst och jag kan fakist hålla med!GladDet är ju ändå vi som individer som gör det största jobbet med oss själva!

Anmäl
2007-11-25 23:42 #106 av: Kia
Jag tror också att jag gör jobbet som individ själv men jag känner samtidigt att jag vill tro på ngt. Men jag har så svårt att komma dit. För måste kraften vara ngt man inte kan ta på?
Jag vill liksom tänka på en person eller på ngt annat. Benämna det med namn men ngt jag kan ta på. Finns det en sådan kraft som kan bli min högre kraft?
Jag vet inte jag funderar mycket inom detta ämne nu och jag håller med andra som inte tror för så har jag själv resonerat alltid och jag har inte velat se att det kanske finns ngt annat.
Vad händer då med mig? Jo, jag blir rädd att om jag börjar tro på ngt som jag inte kan ta på vad kommer då folk tycka om mig? Igen kommer detta att jag måste få känna mig accepterad. Och att folk ska tycka om mig. Varför är det ständigt den känslan som återkommer?
Någon sa till mig att den högre kraften finns där bakom dörren om jag vill ha den men att handtaget sitter på insidan. Med andra ord jag måste själv trycka ner handtaget. Hur gör man det då undrar jag. Man kan väl inte i sinnet tänka nu trycker jag ner handtaget och så får man kraften bara vips sådär?
Detta låter helt virrigt jag vet, men jag fattar liksom inte när jag ska känna att jag hittat kraften. Var ska jag hitta den. Eller ska det bli ett ständigt sökande som med så mycket annat jag sökt i livet?
Jag vet inte jag känner mig allmänt förrvirrad men fattar samtidigt att jag klarar inte det med min inre styrka för där har jag varit och vänt ett antal gånger och varje gång misslyckas jag så radikalt. Det måste finnas något det bara måste jag har bara ingen aning om hur jag ska hitta det eller hur jag ska tro på det. Jag vill kanske inte be en bön för igen förknippar jag det med religonen i sig och jag tror inte att det i 12 stegsprogrammen handlar om religonen utan det handlar om en annan kraft.
Kram från en förvirrad Kia 
Anmäl
2007-11-25 23:57 #107 av: Kia
Linda , det du skriver med stora bokstäver (kunde inte kopiera så jag skriver så så fattar Ni vad jag menar). Allt det där köper jag. Totalt. Men kan man inte hämta styrka någonstans ifrån att få just det du säger att fungera?
Bara lite fundersam Kia här på kvällskvisten :) 
Anmäl
2007-11-26 09:45 #108 av: Gronstedt

Kia, för många tar ju religionen så att säga gestalt genom att man har ett krucifix eller någon annan gudabild, eller att man har en speciell relation till någon viss gud eller något visst helgon. Så jag tror att det är väldigt mänskligt att vilja ha någonting som så att säga förkroppsligar tron. Det samma gäller för så att säga icke-religiös tro - maskotar eller lyckostrumpor eller vad du vill är ju en sådan symbol.

Prova att fundera på vad du vill att den sådan där kraft ska representera. En famn att söka tröst i, stöd och hjälp när det är jobbigt, en spark därbak när man fegar kanske. Sedan försöker du hitta något som kan symbolisera detta i dina tankar och känslor. Det kan vara vad som helst - en traditionell ängel, eller berg-och-dal-banan som var det första modiga du kommer ihåg att du gjorde när du var liten, eller känslan av att krama familjehunden när du var ledsen. Eller vad som helst. Den bilden blir väldigt personlig och inget du måste visa upp och försvara. Men genom den kan du kommunicera med och hitta styrka hos din egen högre kraft. Den trygghet det ger dig kanske gör att andra känner din trygghet och trivs i din närhet Glad.

Nu låter det som om jag pratar om något jag inte förstår, eftersom jag skrivit så mycket anti-ge-upp-din-vilja-till-den-högre-kraften, men det finns högre krafter i mitt liv också. Det är bara det att jag inte lägger min vilja i dess händer Flört.

Anmäl
2007-11-26 10:27 #109 av: [linda-pinda]

Kia! Självklart hämtar du kraften där du känner att den finns! För mig finns den inom mig själv. För andra finns den utanför den egna personen.

Även jag tar hjälp utifrån, men inte på det sättet. Att sitta på en klippa vid havet och stilla titta på de upprörda vågorna medan lugnorna fylls med frisk havsluft - det är skönt och energigivande! Men även då är det inom mig själv som kraften finns; omgivningen hjälper mig bara att komma i kontakt med den, utan att andra intryck stör, så att säga. Men vi är alla olika. 
 
Jag är exempelvis den typen av person som gillar att umgås med vänner, men som samtidigt blir alldeles tömd på energi och kraft av detta socialiserande.
 
Kraft och energi hämtar jag alltså när jag är ensam med mig själv. Då ser jag den inom mig och kan bygga upp den. Denna ensamhet kanske andra tolkar som att de är tillsammans med gud eller annan utomstående kraft; för mig är det som att lugnet ger mig möjlighet att se den kraft som redan finns inom mig.
 
Kram på dig Kia! Och självklart gör du det som är rätt för dig, liksom alla andra! /Linda

Anmäl
2007-11-26 12:41 #110 av: zeretki

#107  Kia, för mig som praktiserande shamanist hämtar jag kraft ifrån platser, naturen och ifrån mina kraftdjur. Jag är inte på något sätt ateist. Jag är en mycket andlig person, som jag ser det.

Så jag hämtar kraft ifrån omgivningen, absolut. Men jag överlämnar aldrig mig själv till den. Det vore farligt och dåligt, som jag ser det.

Och för mig är ord väldigt viktiga så jag skulle aldrig kunna säga något som jag itne trodde på eller ville tro på.

Jämför med Mia Törnblom och hur hon upprepar sådant högt till sig själv, att hon är bra och duger som hon är. Även om hon inte tror på det från början så kommer det att bli sant.

På samma sätt som att om man hela tiden säger till sig själv att man inte duger så blir det sant.

Därför tycker jag, att man ska vara försiktig med vad man säger till sig själv och jag skulle inte kunna säga att jag överlämnar mig och mina beslut till en kraft. Kraften är där för mig och för alla, men man kan inte frånsäga sig kontrollen.

Det var min lilla förklaring. Skrattande

Och jag vill återigen påpeka att jag inte tycker det är FEL med 12steg eller länkarna eller något annat. Jag vet bara att det inte är min väg att vandra.

Anmäl
2007-11-26 13:53 #111 av: supermoccine

#110 Jag vill gärna ha det där utbytet med andra människor som finns i 12-stegsgrupper, men som du skriver tror jag att det man säger har makt. Det man säger kan komma att bli sant. Därför känns det så fel att läsa texter vars innebörd man inte kan stå för, förutom att det är jobbigt (och säkert inte bra för tillfrisknandet) att ständigt ljuga. Men kan man gå på möten utan att läsa texterna? Jag har känslan av att man kanske inte blir accepterad av gruppen då..

Anmäl
2007-11-26 15:37 #112 av: kerstinjoh

# 110. Varför inte bara ta en dag i sänder?

Ibland kan det vara jobbigt att fundera för mycket! Det blir lätt ett kaos när man inte vet ut och in.

Ta det lugnt och "nosa" lite försiktigt på olika saker så tror jag att det ger sig av sig självt!

Omtyckta? Det vill vi nog alla bli!

Anmäl
2007-11-26 15:47 #113 av: Gronstedt

#112: Är du säker på det (att alla vill bli omtyckta)? Är det ett mål som är viktigt för många?

Anmäl
2007-11-26 16:01 #114 av: supermoccine

#112 Förstår inte riktigt på vilket sätt det var ett svar till zeretkis inlägg.. *förvirad*

Anmäl
2007-11-26 16:09 #115 av: kerstinjoh

# 114!! Inte jag heller Inägget hamnade fel!

Anmäl
2007-11-26 16:11 #116 av: kerstinjoh

# 113. Jag har inte som mål att bli omtyckt, eftersom det inte är något jag funderar över.

Men jag tror att underlättar om man känner sig omtyckt. Det kan vara så att det gäller bara ens närmaste och det är aldrig fel.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.