Artiklar

Vad är ett beroende?

2011-12-01 17:01 #0 av: kerstinjo

Beroende är ett begrepp som används i samband med olika ämnen, substanser, som alkohol, narkotika och vissa läkemedel m.m. Beroende innebär att du använder en substans på ett sätt som du inte längre klarar att styra över. Ofta börjar ett beroende med ett behov av att döva känslor, som ångest och nedstämdhet, eller för att söka spänning.

Beroende och missbruk är inte samma sak:

  • Missbruk är när man upprepade gånger ställer till det för sig på grund av en drog eller ett beteende. Ett exempel är att utsätta sig själv och andra för fara som att köra rattfull, komma för sent till jobbet på grund av bakfylla eller förstöra en relation för att alkoholen kommer i första hand.
  • Beroende innebär att hjärnan påverkas så mycket av drogen att den förändras på ett avgörande sätt. Enbart den egna viljan räcker inte för att styra intaget.

Ett missbruk går oftast att bryta genom att man får klart för sig vilka negativa konsekvenser det leder till. Ett beroende är betydligt allvarligare och svårare att ta sig ur.

För att bruket av t.ex. alkohol ska anses vara skadligt ska bruket innebära psykisk eller kroppslig skada, utan att personen samtidigt är beroende.

En missbrukare behöver alltså inte vara beroende, men ett långt missbruk leder ofta till beroende.

Men gränsdragningen mellan beroenden och missbruk är hårfin.

Enligt ICD-10, Världshälsoorganisationens diagnostiska system ska minst tre av följande kriterier uppfyllas under ett år för att man ska tala om beroende:

• starkt sug eller tvång att konsumera
• svårigheter att kontrollera konsumtionen
• toleransökning
• abstinenssymptom
• minskat intresse för annat på grund av konsumtionen
• en fortsatt konsumtion trots fysiska eller psykiska skador

Beroende kan handla om användning av någon drog, men kan också handla om sexberoende, eller att man hetsäter eller tränar på ett osunt sätt. Det handlar om att naturliga behov vänds till ett ohälsosamt och farligt beteende.

Beroende är kopplat till hjärnans belöningssystem.

Vad är då ett beroende?

Psykologen och spelberoendeforskaren Thomas Nilsson anger i sin bok Jakten på Jackpot sex viktiga kriterier som ska uppfyllas för att ett beteendemönster ska betecknas som ett beroende.

  • Upptagenhet. Personen är helt upptagen av aktiviteten i fråga. Det mest av ens vakna tid går åt till att fundera över aktiveteten, när det gäller droger till exempel kan mycket handla om att få tag i dem.
  • Sinnesförändring. Aktiviteten innebär en genväg till att må bättre på kort sikt.
  • Toleransökning. Att man hela tiden behöver mer av den substans man använder, eller den aktivitet man håller på med. När det gäller spelberoende kan det handla om att man behöver spela om mer och mer pengar för att uppnå samma kick.
  • Abstinenssymtom. Kroppen vänjer sig vid substansen eller beteendet, och då man slutar upplever man jobbiga fysiska och psykiska symtom. Dessa effekter är särskilt obehagliga vid beroende av till exempel alkohol eller heroin.
  • Konflikter. Den beroende hamnar ofta i konflikter med sin omgivning. Man talar också om inre konflikter, som att bryta mot ett löfte man har givit sig själv.
  • Återfall. De flesta som är beroende av något försöker någon gång sluta. Återfall är mycket vanliga, och leder ofta till att samma nivå av missbruk återupptas.

http://web4health.info/sv/answers/add-menu.htm finns det mycket bra info om olika missbruk.

Anmäl
2012-01-27 11:57 #1 av: kerstinjo

*putt*

Anmäl
2012-01-27 14:58 #2 av: [Beavis]

Bra artikel Kerstin den funkar även för de som är beroende och/eller av annat faktiskt än droger och/eller alkohol.

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Anmäl
2012-01-29 18:45 #3 av: kerstinjo

Ja, det är ju samma sak fast substansen är annorlunda.

Anmäl
2012-02-11 21:05 #4 av: [Vargöga]

Bra artikel. :-)

Anmäl
2015-05-14 10:08 #5 av: redheadgeorgeous

Tack för mycket bra info och ett bra inlägg! :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.