Etikettartiklar
Läst 45448 ggr
Kia
Kia 
2010-05-14, 01:20

Definition av känslor!

Alla människor är UNIKA varelser med massor av olika tankar och känslor som styr vad vi gör. Dina känslor är ditt sätt att uppleva livet.

Det finns mängder med känslor och vi som beroende är väldigt duktiga på att känna dom men hur definerar vi dom egentligen? Glad, ledsen, arg?

När man börjar titta på ord som beskriver känslor tänker jag att jag som beroende som känner väldigt mycket och definitivt velat trycka ner alla dessa känslor så långt det bara går med min "drog" tänker att hjälp listan kan göras hur lång som helst. Kanske ska man inte prata så mycket om "jag känner" för det finns oändligt mycket man kan känna. Kanske ska man bara våga känna känslan rakt ut. Men ibland vill jag definerar vad jag känner med ett ord. En ordlista på känslor behöver jag.

Här kommer en liten lista fyll gärna på:)

Ilska ursinne, irritation, vrede, förbittring, indignation, förtret, bitterhet, fientlighet, hat, våld, lättretlig

Sorg nedstämdhet, dysterhet, melankoli, självömkan, ensamhet, utstötthet, desperation, förtvivlan, depression.

Rädsla ängslan, oro, nervositet, bekymmer, bestörtning, vaksamhet, tvekan, skräck, fruktan, fasa, fobi, panik.

Glädje lycka, lättnad, njutning, belåtenhet, sällhet, förnöjsamhet, munterhet, stolthet, sexuell njutning, ilning, hänförelse, hänryckning, förtjusning, eufori, tillfredsställelse, extas, mani.

Kärlek: Accepterande, vänlighet, tillit, samhörighet, hängivenhet, beundran, betagenhet, agape.

Förvåning: häpnad, chock, förundran.

Avsky: avsmak, förakt, äckel, aversion.Skam: skuld, förlägenhet, besvikelse, förtrytelse, ånger, samvetskval, förödmjukelse, grämelse, förkrosselse, svartsjuk

Stress, rastlös. spänd, nere, deppig, gråtfärdig, dyster,vemodig,deprimerad, nervös, vettskrämd, panikslagen, vaksam, fobi, besvikelse, ånger, skyldig, samvete, sur, upprörd osv osv…

Det finns ingen gräns på ord som kan beskriva känslor tänk att vi känner allt det här. Vem känner inte rädsla inför alla dom känslorna. Men det hjälper ju inte att INTE känna dom. Så mitt förslag: UT och känn känslorna för det finns många av dom och vet Ni vad det är OK att känna alla sorters känslor:))

/Kram och kärlek Kia

[Beavis]
2010-05-23, 01:07
#1

Känslor är bra, vore jobbigt att leva utan dem tror jag? Bara att kolla på "Dexter " på tv han e ju sociopat och kan inte känna eller känna empati, utan fejkar sig igenom livet.

Gronstedt
2010-05-23, 10:47
#2

Det är mycket jobbigare att leva med dem än utan dem! Jag har provat båda.

[Beavis]
2010-05-24, 02:32
#3

Jag med, men insåg att det inta var värt det att avskärma mig. Även om det är jobbigt att bli ledsen eller sårad  är man mer mänsklig så och lever livet annorlunda.

[Beavis]
2010-06-04, 21:47
#4

Eller så kan jag ju inte säga heller, man stänger av känslorna men de finns ju fortfaraande där i bakgrunden undanstoppade, om man inte har en personlighetsstörning.

Att känna alla dessa känslor som Kia radar upp är ju en del av att vara människa. utan dem vore livet ingenting. utan sorg ingen lycka, utan ilska ingen glädje osv. Att gå omkring och vara likgiltig emot allt som jag gjort och gör till viss del är inte så spännande som det låter alltid.

Tjabbe43
2011-11-06, 18:35
#5

Visst är det intressant att läsa alla dessa ord som beskriver känslorna,  men vad är ord? Vad är känslor?

Våra ord beskiver något man kan säga att orden verbaliserar tankar, eller energier av mental karraktär.

Känslor är ju vad vi kallar mentala upplevelser som när det gäller våra kroppar, rent fysiskt vidarebefordras via vårt nervsystem till ett förnimelseområde i hjärnan.

Nu vill jag ställa en fråga - är våra mänsklig känslor egentlgen av Andlig karraktär ?

Känslor kan inte med något känt instrument vare sig mätas eller vägas och är dessutom osynligt - i sig själv. jag vill härmed påstå att människan är en andlig varelse som har en själ och en kropp av kött och blod, vilket vi kallar att ha en fysisk kropp.

Är detta en intressant iakttagelse ?

Tjabbe43

[Beavis]
2011-11-06, 20:58
#6

Intressant men de flesta känslor kan härledas till olika delar av hjärnan. Detta har inte minst konstaterats på hjärnskadade personer som då de skadat  specifika delar av hjärnan tappat funktionen att känna vissa känslor.

Men du är ju inne på att man skulle ha en själv oavhängig den mänskliga kroppen/hjärnan, fast då blir det ne teologisk disskussion.

simpakko
2014-03-03, 16:51
#7

Känslor är positivt men nu har jag hamnat i ett läge där jag måste dämpa de värsta attackerna. Min son dog för en vecka sedan genom egen hand, min enda son,bara 27 år. Jag bara rasade ihop, det gick inte att göra nåt,totalförlamad. Hade inte en aning hur hårt det kan vara. Nu kan jag sitta här och skriva lite tack vare Oxascand som min gode vän och läkare skrev åt mig. Utan det skulle jag inte fungera över huvud taget. Direkt på morgonen när jag får upp ögonen,kommer det som ett godståg och det enda jag kan göra är att peta i mig en piller. Begravning och allt vad det innebär har jag framför mig,och jag tackar Gud att jag har en underbar fru som stöttar mig i detta. Jag vågar inte ens tänka framåt,det finns helt enkelt inte, det finns bara nuet och detta hemska. Finns det någon här som har varit i samma situation?

Gronstedt
2014-03-04, 13:10
#8

#7: En fruktansvärd situation, som jag lyckligtvis varit förskonad från. Jag hoppas någon här kan ge dig bättre stöd och hjälp. Har ni varit i kontakt med någon förening för anhöriga? Där kan man ofta få stöd även med det rent praktiska.

thenameless
2014-03-04, 18:54
#9

# 7 Beklagar sorgen, skönt att du fått lite hjälp. Men du kommer nog behöva mer hjälp i framtiden för att bearbeta sorgen. sköt om dig

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence....

Upp till toppen