Etikettvi-som-är-spelberoende
Läst 3136 ggr
Johannez
2013-12-23, 00:35

Bort med dig! 2014

Bort med dig, du tidsfördrivande passionerade, fantastiska och underbara. Men bort med dig nu, du tidsfördrivande, meningslösa beroendeframkallande spel.

 Jag tog i våras studenten och har planerat att resa ett år, halvår nästa höst. Under tiden har jag jobbat som lärarvikarie medan drömmarna har glidit iväg till alla möjliga saker jag ville hinna med innan jag åker.

Jag gjorde en lista i studentdagarna på hur mitt år utan skola skulle fyllas: Bli politiskt aktiv, läsa böcker, börja träna, lära mig spanska, träffa nya människor, få jobb.

Istället för att ägna mig åt det jag vill, har jag nöjt med med att vara "Vikarien" och att sedan komma hem för att sjunka in i en diffus verklighet med olika spel som verktyg. Samtidigt är jag skrämmande medveten om hur lite spelen ger mig och hur mycket tid jag ger dem. Tanken på att jag skulle fortsätta spela spel i de kommande åren skrämmer mig och jag vill helst bryta detta mönster så snabbt som möjligt.

Därför har jag sagt till mig själv att 2014 ska bli ett spelfri år. Känner mig livrädd för tristessen, livrädd för vardagen utan spel, livrädd för att misslyckas.

Vad tycker ni om detta, tror ni jag kommer klara det, kanske har ni några råd?

Fördomar är dumbommarnas förnuft.
François de Voltaire

Biami1.
2013-12-23, 10:35
#1

Första steget är taget! Du har blivit medveten och fattat ett beslut!

Du behöver fundera ut strategier för hur du kan hantera tristess och oro. Kan du engagera dig i något annat? Träna, gå med i en förening, bli politiskt aktiv, göra de andra saker du hade planerat. Det är bra att strukturera sina dagar i förväg så att du inte kommer hem från jobbet och inte ha en plan någorlunda klar för vad den ska innehålla. 

Du kommer säkert att ha tråkiga dagar, precis som alla andra. 

Misslyckande är att inte försöka. Om du ramlar, damma av dig, res dig igen och fortsätt. Lura inte dig själv att tro att det inte är lönt att försöka igen. 

Leta reda på andra du kan få stöd från, andra spelmissbrukare. Kolla på nätet vad som finns i din närhet.

Johannez
2013-12-26, 15:26
#2

Jag tror som du säger att lägga upp en planering för veckan är vad som kommer hjälpa mig mycket. Där jag kan få med det jag vill få ut av veckan.

Jag kommer misslyckas flera gånger i jakten på aktiviteter för att ersätta spel, men jag hoppas att jag är tillräckligt stark då för att inte ge upp.

Fördomar är dumbommarnas förnuft.
François de Voltaire

Biami1.
2013-12-26, 16:17
#3

Bra inställning.

En kompis till mig tipsar om saker att bygga strukturen runt, en sak av varje, varje dag:

Nyttigt, t.ex. arbete, hushållsysslor osv

- Vila, avkoppling

 - Roligt, vad du tycker är kul, träffa en kompis, telefonsamtal med någon trevlig, positiv person, titta på en film osv.

- Motion, upp till dig men minst ½ timmes promenad. Dock inte överträning!

- Andligt, något som bygger upp dig innifrån, en bra bok, lyssna på musik som får dig att må bra i själen, tända ett ljus och mysfika osv. Eller något mer traditionellt andligt som bön/meditation, eller någon gruppverksamhet osv.

Lycka till och kämpa vidare!

Johannez
2014-01-01, 17:03
#4

Dag 1!

Känns jätteskönt nu när en halv dag är avklarad Alla spel är raderade, jag har ansökt in till distanskurser i spanska och börjat på böcker jag vill läsa.

Tack för tipsen, kommer nog uppdatera denna sidan om ett par veckor för att se hur det gått! 👍

Fördomar är dumbommarnas förnuft.
François de Voltaire

Biami1.
2014-01-01, 21:08
#5

Bra start! Ser fram emot att läsa hur det går för dig. Dela gärna med dig av med- och motgångar. Alla erfarenheter för dig vidare och jag vii och  försöker vara öppen för andras erfarenheter så jag inte måste "uppfinna hjulet" helt själv.

Fizzy
2014-01-08, 13:16
#6

Kan befria dig från spel som går att donera vidare :) Så minskar chansen att du spelar mer :D

May the Gerbils be with you :3

thenameless
2014-01-08, 16:13
#7

#6 Generöst av dig 😃

All that is left are memories, and the pieces of a shattered existence....

Johannez
2014-02-02, 13:47
#8

Då var vi inne i februari, så kommer ge er en update! 🙂

Klarat mig igenom en månad utan att vidröra ett spel vare sig på datorn eller i min iPhone. Istället har jag börjat se mer på tv serier och filmer som jag upptäckt ger samma belöningssystem som spelen gav innan. Jag läser även böcker och lägger mig tidigare på kvällarna. Målet med ett spelfritt 2014 börjar kännas möjligt.

#6 Dream on 😟

Fördomar är dumbommarnas förnuft.
François de Voltaire

vallhund
2014-02-05, 05:33
#9

Gratulerar!

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Ebolaa
2014-02-05, 12:22
#10

Fortsatt lycka till :)

Bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret.

MrsGoldfire
2014-02-08, 11:40
#11

TS Jag känner samma sak med att sitta här, jag är heltokig i att läsa ALLA i Fokus-sajter…Sitter hela dagarna och bläddrar mellan olika sidor och går med i fler grupper och känner att jag borde gå ut eller göra nåt annat. Kan inte sluta bläddra och läsa.

Det är kanske inte är lika meningslöst som att spela spel, men ändå…

*Ni behöver inte älska mig, jag vill bara vara med på ett litet hörn

Johannez
2014-02-10, 20:50
#12

#11

Bra resonemang och jag förstår vad du menar

Anledningen till att jag tog mitt beslut var att jag insåg att tiden kan användas bättre, precis som du resonerar. Men det är inte hela sanningen. 

Spelen gav mig ingenting, de snarare tog från mig: timmar, kraft och sömn. Det kändes som beroendet hela tiden var närvarande för att dra mig tillbaka från den person jag ville vara. Under hösten har jag vikarierat i högstadiemiljö och skämts över mitt eget beteende. Skämts för att vara så långt bort från den person jag stävar efter att bli.

Den stund då jag tog beslutet om ett spelfritt 2014 var när jag föreställde hur mitt liv ska se ut om 5 år. Rena tanken på att det skulle fortsätta innehålla spel i vardagen, fritiden om 5 år kändes absurd.

Sedan går det inte att vara helt perfekt, jag nämnde innan att jag bytt ut mitt spelande mot serier och filmer i viss grad. Men det ger mig så mycket mer. Jag har inget otäckt beroendemonster över mig och jag berikas av berättelser och sagor jag inte vill vara utan.

Nu i februari har jag till exempel hunnit med att läsa mer böcker än vad jag gjort under hela förra året. Så det är bara du som kan svara på frågan: Är det värt din tid och finner du mening i att berikas av andras inlägg och trådar här på iFokus?

Fördomar är dumbommarnas förnuft.
François de Voltaire

MrsGoldfire
2014-02-10, 21:18
#13

Tack, du har kloka ord och verkar på det klara med vad Du vill! Planer och drömmar är en bra drivkraft. Var stark och belöna dig med något pris efter en tid!

 Just nu är det så nytt för mig att jag är i ett "nyhetens-behag-rus", men jag har redan "abstinens"- kan inte vänta förrän jag kommer hem och ungarna lagt sig så jag kan sätta mig vid datorn och LÄSA och läsa och försöka skriva inlägg…

*Ni behöver inte älska mig, jag vill bara vara med på ett litet hörn

Johannez
2014-08-02, 23:31
#14

Så hur går det, lyckades jag hålla mig från spelen jag så ville exkludera i mitt liv?

7 månader senare passar det sig bra med en uppdatering!

JAA jag är spelfri!! 😃 Dessutom, eller tack vare detta, har 2014 blivit ett av de bästa åren i mitt liv.

Har inte ens en gång rört ett datorspel, appspel, Playstation eller "Svenska Spel" i år. Känns så befriande att inte ha beroendet där över sig. Det som kändes så centralt och viktigt i min vardag är nu så avlägset att jag inte känner av suget.

Min vardag fyller jag nu hellre med böcker, ljudböcker, filmer och vänner. Sysselsätter mig även med ett heltidsjobb och drömmar och planer om Asien.  🎈

Fördomar är dumbommarnas förnuft.
François de Voltaire

Biami1.
2014-08-03, 08:40
#15

Grattis! Vad skönt att höra att det går bra för dig!

Johannez
2015-02-15, 18:34
#16

jag läste precis igenom mitt första inlägg här och känner att jag vill dela med mig om hur det gått: Det är februari 2015 och jag klarade mitt nyårslöfte för 2014. Inga spel, vare sig appar, svenska spel eller via dator. Jag hade motgångar, både stora och små ivriga impulser i magen. Lillebror som förgäves ber mig lira playstation med honom. Vännerna som alla teamat ihop sig i olika lag med fjärrkontroller som räcker till alla, och jag nöjer mig med att titta på.. Begav mig ut i Asien i höstas på ett backpackeräventyr och är nu i Malaysia. Svåraste spelförbudsdagen var i Hongkong när jag får avböja en vistelse till världens största casinoö. Men dessa bagateller är ingenting i jämförelse med alla de aktiviterer människor och platser jag bekantat mig med genom året. Nu kan jag gå tillbaka till spelandet om jag vill!, sittandes där i ett rum medan World Of Warcraft dundrar i lurarna eller bygga en ny värld i Minecraft. Nej, jag känner att under 2015 behöver jag inte ett nytt förbud, men jag kommer samtidigt fortsätter att avstå från spel. Kommer dagen då jag känner JAA den erfarenheten vill jag inte gå miste om ja då rör jag knappen, då skrapas lotten.

Fördomar är dumbommarnas förnuft.
François de Voltaire

roza
2015-02-24, 13:19
#17

fan mitt datorspels beroende är inget mot beroendet av alla droger jag håller upp med.
Då är datorspel nyttigt vill jag lova!
Det distraherar en från allt i princip!

Upp till toppen