Etikettvi-som-är-sockerberoende
Läst 1981 ggr
skuggspel
2009-01-06, 02:52

Hur ska jag göra? (Sockerberoende)

Hej.
Nu var det snart 7 månader sedan som jag fick mitt barn och jag väger fortfarande nästan 20 kilo för mycket. Jag gick upp 30 kg på 9 månader. Nej, det känns som att jag började i fel ända här, eg är vikten inte det väsentligaste.

Jag har börjat inse att jag är sockerberoende. Jag har genom AA och DAA slutat med droger och alkohol men nu sitter jag i sockerträsket. Rejält. Jag borde ta mig till ett FAA eller OA möte, inser att det säkert skulle hjälpa men känner mig inte riktigt redo än. Bortförklaringar. Förnekelse. Skit.

Jag slutar varje dag med tankar som- imorgon, då..
Morgodagen kommer och har jag tur finns det inget godis kvar sedan kvällen innan. Finns det kvar är det det första jag äter. Jag skjuter problemet framför mig genom att resonera riktigt puckat; jag är ju redan tjock, 79 kg och 161 lång, jag kan ju lika gärna sluta imorgon.

Jag äter godis varje dag. Eller pepparkaksdeg. Eller chips. Eller en massa mackor. Eller kex. Oftast alltihop och mer därtill.

Vad jag undrar är hur tänder man av från socker? Jag fixar inte en enda dag!! Råd och trix mottages tacksamt. Litteraturtips likaså. Ja, alla ideér vill jag höra för jag behöver verkligen er hjälp.

Tack

AnneN
2009-01-06, 16:23
#1

Jag känner igen det där med att äta alldeles för mkt socker… Mitt tips är kasta bort allt sånt och då menar jag ALLT, ut i soprummet med det på en gång (kastar man det i sopkorgen och låter det vara kvar inne har jag hört en del som faktiskt plockar upp det igen). Gå på möten, tro mig de hjälper även om det känns jobbigt att gå dit första gången, vi har alla känt likadant.

Bok tips:

Om du går på AA har du säkert redan Stora Boken, läs den igen men byt ut orden alkohol mot socker/kolhydrater och alkoholist mot sockerberoende.

Sedan har jag hört att en bok som heter Sockerbomben ska vara bra men har själv inte läst den.

Har även hört att många sockerberoende blivit hjälpta genom att byta kost helt och hållet till LCHF som du kan läsa mer om på http://kolhydrater.ifokus.se/

Lycka till!

/Kram från Anne, tvångsmässig överätare som lever i tillfrisknandet

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

skuggspel
2009-01-06, 21:21
#2

Tack, ska kolla på kolhydrater också.

skuggspel
2009-01-07, 01:22
#3

Japp, imorgon, då jävlar…

Jag ska försöka använda allt tolvstegstänk på sockerskiten. Jag gör ju precis likadant med sockret som jag gjorde med knarket och spriten för några år sedan. Jag tänker attt jag inte nått min botten än. Jag vet att det är lögn, det finns ingen botten, bara en himla massa vägval, nu och nu och nu..

Jag skriver mina tankar här så vet iallafall Ni att nu ska jag ge upp inför sockret. Erkänna att jag är maktlös. Jag kan inte ta en bit choklad, det fortsätter och fortsätter. Jag har aldrig bara kunnat ta EN bit av någonting.

Jag måste ha er att erkänna för.

Om jag inte väljer rätt nu tar det inte slut. Inte imorgon utan ifrån just nu.

Jag tillhör kategorin som med ilska pular ner godispåsen och allt som är kvar i soporna för att sedan ta upp den. Jag är en sådan som äter tills jag spyr. Jag hetsäter och äcklas. Jag äter socker tills jag blir hög. Jag kan faktiskt tänka att det är en allergi. En allergi är ju en onormal reaktion på ett ämne.

Visst reagerar jag onormalt. Jag spenderar långa stunder med att tänka på en viss typ av mat eller oftast godis.När jag sedan väl får tag i..pepparkaksdegen tex vräker jag i mig. Sen har jag ett må-bra-rus medan jag fortsätter äta… och äta.. och äta.. Länge efter att må-bra-känslan försvunnit och illamåendet satt in. Jag äter fast jag inte vill.  Jag sitter och känner mig tjock ända upp i huvudet, förgiftad.

Nu går jag in för att avgifta migsjälv.

En dag i taget.

AnneN
2009-01-07, 01:34
#4

#3 klart du får använda oss att erkänna för, det är därför vi finns här! Många av oss går igenom eller har gått igenom precis samma sak som du gör nu, du är inte ensam!

Om en dag i taget kan kännas som en lång tid ibland så försök då tänka kanske en timme i taget eller ibland kan det även behövas att man tänker en minut i taget. typ att har jag nu klarat mig i 5 minter utan sötsaker så ska jag banne mig klara en minut till, och nu har jag klarat 6 minuter då ska jag minsann klara mig en till osv, och vips så har det gått några timmar.

Och blir suget för starkt så skriv här inne, oftast så känns det lite bättre om man delat med sig av det som är jobbigt just nu.

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Gronstedt
2009-01-07, 09:34
#5

Hej skuggspel och välkommen!

Jag känner också igen det där att äta och äta och äta, fast man mår illa och inte VILL äta. Jag är kolhydratberoende så det skriker om'et, men för mig fungerar det med nolltolerans mot kolhydrater. Sedan jag hittade LCHF har jag blivit mycket friskare, både i kroppen och i huvudet. Det är den enda väg som fungerat för mig - jag kan inte äta "bara lite", utan det är allt eller inget.

Som AnneN skriver är det inte lätt att ändra på allt på en gång. En dag i taget, en timme i taget eller till och med en sekund i taget.

fruktgumman
2009-01-07, 17:06
#6

Jag är också kolhydrats/sockerberoende. I hela mitt liv har jag varit överviktig. Provat allt från viktväktarna till pulver o piller o alla möjliga o omöjliga dieter. Men med ett ständigt sötsug.  Tryckt i mig kilovis med frukt varje dag som bara gett mig mera sötsug.

Först för några veckor sedan när jag läste om Annika Dahlqvist och började följa hennes råd fattade jag hur jag skulle äta för att må bra.(LCHF)                                                                                    Har gått ner flera kilon nu o det känns jättebra. Första 3-4 dagarna var förvisso hemska. Hade en fruktansvärd huvudvärk. Sockerabstinens. Men det var det värt. För sedan har jag inte alls längtat tillbaka till mitt gamla liv. Det är så underbart att få känna sig mätt och nöjd samtidigt som man går ner i vikt.¨

Vill också tipsa om boken "Sockerbomben" Jag har den, och den har hjälpt mig mycket

skuggspel
2009-01-08, 01:19
#7

Dagen gick utan hetsätning eller godis! Kanske inte världens bästa kosthållning men så mycket bättre än jag levt senaste tiden.

En sen frukost bestående av fil och olika sorters frön, solros, pumpa, nötter och lite sådant.

Lunchen blev nåt som på fiket hette GI sallad, bulgur, mozarella, nötter och  allt möjligt som jag själv inte kommit på att ha i en sallad.

Middagen blev 2 koppar silverte med mjölk och grädde för sonen ville inte somna så det blev lite för sent.

Jag har druckit.. fyra koppar kaffe idag tror jag, det är ju inte så bra. Jag helammar och koffein lär ju gå över i mjölken. kaffe hjälper dock himla bra mot sötsuget för mig. Såklart, centralstimulerande som det är. Jag har haft en del sug under dagen men överlevt det.

Just för tillfället är jag och hälsar på mina föräldrar så jag kan inte städa ur deras kyl och skafferi från frestelser. Jaja, vi blir kvar hela veckan ut men det ska gå. En minut i taget.

Tack för tis och peppning! Det känns så himla bra!

#6 Jag håller på att läsa sockerbomben, dn är himla bra. Tyvärr bara lånad, svår bok att få tag i, och jag skulle vilja stryka under och läsa om en hel del.. Jaja, hoppas den trycks igen, slut hos förlaget och i varenda bokaffär häromkring.

Nu ska jag stupa i säng, sonen somnade nyss..

Imorgon är en ny dag.

joannalindrot
2009-01-26, 22:23
#8

hej vännen!

Jag är socker missbrukare och överätere och när jag började på OA fick jag tipset att kontackta Pernilla på sober konsult hon jobbar med socker å mat missbrukare och hjälpte mig med en "socker avgiftnings kost plan"

En sträng matplan men det va jätte bra jag va abstinent jätte länge men fick ett återfall efter en tråkig händelse..

Men jag ska kontackta henne igen å få hjälp.

Här är adressen till sidan www.soberkonsult.se hoppas du hittar vad du söker där!

Ta hand om dig Glad massa styrkekramar Joanna (socker/mat missbrukare)

Micke & Molle

Kia
Kia 
2009-01-26, 23:48
#9

Pernilla har hjälpt många med matplan så en bra rekommendation att pröva.

Hur går det skuggspel?

KRam

skuggspel
2009-01-27, 01:39
#10

#3 Just för tillfället så går det åt skogen men det är nog precis vad jag behöver! GladFå det hela skrivet på näsan så jag tar mig till ett OA möte!

Planen är att ta mig till ett nästa vecka, denna veckan har ett födelsedagskalas (mitt) och ett bröllop (inte mitt) inplanerat så det får räcka med äventyr..

#8 Tack för bra tips, ska genast kolla sidan!

skuggspel
2009-01-27, 01:50
#11

…lite långt från stockholm till höör dock..Obestämd

Jag får kolla upp det där med telefonrådgivning.

Kia
Kia 
2009-01-27, 02:12
#12

Bor du i höör? kan du inte ta dig till Malmö på torsdag på ett FAA möte… jag är där *ler*….kan ge dig vägbeskrivning om du vill

skuggspel
2009-01-27, 02:20
#13

#12 Tvärtom Kia, jag bor i stockholm och jag förstod det som att Pernilla höll hus i höör..

Men om jag skulle ha vägarna förbi MalmöFlört är det klart jag hör av mig!Skrattande

Kia
Kia 
2009-01-27, 08:51
#14

Aha , ja Pernilla bor i Höör men henne kan man ringa. Tyvärr finns inte FAA just nu i Stockholm hoppas någon vill öppna upp det igen i sthlm.

Upp till toppen