Etikettlagar-politik-o-samhällsdebatt
Läst 1925 ggr
vallhund
2015-04-19, 08:17

Bruk, missbruk, behandling

Ebolaa
2015-04-20, 20:03
#1

Rolig debatt, publiken gick ju riktigt igång när Isabella Jernbeck drog igång med sin rätt misstolkade statistik.. Ja tiderna går framåt och människor blir mer medvetna om saker och ting, en mer restriktiv hållning tror jag dock inte riktigt på. Missbruk är ett mänskligt beteende -när människor inte missbrukar droger så kanske de missbrukar träning eller arbete istället- satsa på behandling och att det omgivande samhället blir mer öppna och vågar prata om missbruk.. 

Hejsvejs

Bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret.

Jeppe777
2015-04-24, 02:48
#2

Håller med här, alla missbrukar någonting, mer eller mindre,,  Men mätt i skador : kroppsliga, ekonomiska , sociala så är ju alkohol & drogmissbruk överlägsen etta..

Eller ??

Ebolaa
2015-04-24, 17:05
#3

Ja, definitivt. Alkohol är den absolut mest kostsamma drogen för samhället. De pengar staten drar in på försäljningen av alkohol täcker inte kostnaderna för skador i form av alkoholmissbruk och beroende, annan social utsatthet som hemlöshet, brott som begås under alkoholpåverkan som misshandel, olaga hot, familje- och relationsproblem, personskador och bilolyckor till följd av alkohol,  kroppsliga och psykiska sjukdomar osv. 

Herion är den absolut dödligaste drogen eftersom det är så sjukt lätt att överdosera den, både i misstag och avsiktligt… Det som sades i debatten är att det i Sverige är en ökade siffra på dödsfall per 100 000 invånare till följd av tungt missbruk (de som går på alkohol, heroin, amfetamin, kokain), och att Sveriges siffror på dödsfallen rätt höga i jämförelse med andra EU-länder. Det gillar inte EU, det är väl främst därför man idag är så angelägen att förändra situationen för missbrukare.

Man vill ju förändra synen på missbruk från se missbruk som ett aktivt val (vilket får följden att man ser missbrukare och individer med beroendeproblematik som viljesvaga) istället för att se missbruket och beroendet som en faktiskt sjukdomstillstånd, vilket man gör i resten av världen. som en faktisk sjukdom som man gör i resten av världen.. :)

Ciao !

Bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret.

Upp till toppen