Etikettalkoholberoende
Läst 5648 ggr
fialuntan
2010-12-09, 16:20

Hur kan JAG hjälpa en alkolist??

Jag har en bra relation med min bror än så länge tror och hoppas jag. Jag har vetat ett tag att han har alkoholproblem, men jag trodde inte det var så omfattande :-( Det har som för fler av er här redan skrivit en massa lögner som jag trott på.Det har framkommit en massa saker som han undanhållit mig.(kanske för han vet att han gör fel och förhoppningsvis älskar mig också)

Jag är uppvuxen med en alkoliserad far (som inte finns mer) så jag vet att det är nästan stört omöjligt att få dom att förstå sitt problem och den smärta och oro de orsakar, Han dog med flaskan i handen. Vi i familjen hade gjort allt vad som stod i vår makt för att få honom att sluta, men det gick aldrig" jag är f*n ingen alkolist de finns de som driker mer än mig"(han var dyngrak 5/7 dagar iveckan)Det har satt djupa spår. 

Men nu kan jag inte låta detta hända min älskade bror också. Hur ska man gå tillväga för att göra det på bästa sätt? Jag vill inte förlora honom pga att jag vill hjälpa honom! Jag vet att jag tar en stor risk. De frågor jag ställer mig är. Orkar jag gå igenom detta igen? Hur mycke tid kan jag lägga på honom?(har egen familj man o 3 barn). Kommer jag förlora honom? Hur mycket av min uppväxt kommer rivas upp? Är jag stark nog? Har jag andra som kan hjälpa till? Hur ska jag konfrontera honom med att jag vet? Vilka i han umgänge ska jag berätta det för? Ska jag prata med hand halvvuxna barn? Åhh vilken karusell detta blir!!!

Kanske det finns någon här som kan ge mig tips och mod i detta. Det är så enkelt för en del,att stoppa huvudet i sanden o säga det kommer inte gå, du vet ju hur det gick för far din!! Har man inte upplevt det så kanske det är så enkelt.

Jag är så klyven i mina egna tankar!!!

Tack till dej som rekomenderade denna sajt.

// Fialuntan

[Beavis]
2010-12-09, 16:31
#1

Hej och välkommen hit.

Jag hoppas att vi kan hjälpa dig, tråkigt att höra om din far och bror.. det är aldrig lätt att se dem gå under.

Som du redan verkar ha läst dig till här så har vi ju pratat mycket om ämnet och jag tror att det du vinner mest på är att vara rakt på sak med problemet. Prata med din bror då han är nykter säg vad du vet och vad du tycker, linda inte in något som man har en tendens att göra när man inte vill såra personen. Tanken är ju att han skall få sig en tankeställare och vilja ändra sig

Förklara din oro och dra gärna paraleller till er far. i hans beteenden. Tveka inte heller att ta kontakt med dina brorsbarn för att ge och söka stöd, De om några vet ju om hur allvarligt hans problem är och de kan mnog berätta om hur länge det pågått EGENTLIGEN.

Det är väll mina grundråd. kanske att du prtar med brorsönerna innan du pratar med honom om saken?

Fler tips är välkomna

kerstinjo
2010-12-21, 22:16
#2

Hej och välkommen.

En alkohlist erkänner aldrig att han är alkoholist. Jag känner mig så maktlös, för jag kan inte ge dig några bra råd.

Jag är själv nykter alkoholist/narkoman och jag är så gammal att jag har både vuxna barn och en "hög" med barnbarn.

Jag visste att något var fel i mitt liv, men jag förstog inte att det var narkotikan och alkoholen.

Nu när jag skriver ner det så ser jag hur idiotisk, dum i huvudet, förnekande jag var! Det låter inte klokt, men det var min livsstil.

Men jag tror ändå på Beavis råd, Ta kontakt med dina brorsbarn och försök att få en enda lösning.

Det kommer inte att bli lätt och ni kommer antagligen att få en massa "skit" på er.

Sätt KRAV på honom och försök att få med honom till Länkarna. Där träffar han likasinnade och hela familjen är alltid välkommen.

Jag vet inte om du blev klokare, men ring Länkarna och bestäm träff och dit med honom.

 Kerstin 

 

aleforsare
2010-12-25, 16:56
#3

Håller helt med kerstin,inte förrän han erkänner sitt missbruk framförallt för sig själv så finns det inget att göra för dig,ingen kan hjälpa honom om det inte finns nån önskan hos honom att vara nykter,det låter hemskt,men jag är själv nykter alkis sen några år,och har förlorat min lillebror(håller antagligen på att förlora min andre bror om inte ett mirakel inträffar,total förnekelse alltså).

Jag går regelbundet på AA o det är min livlina och har fått tillbaka mitt liv med råge,alla gillar ju inte AA ,men det finns ju fler forum som jobbar för samma sak,vad som helst är är bättre än att gå på krogen eller sitta hemma ock tycka synd om sig själv,för det gör vi gärna eller ännu hellre få våra nära o kära att göra det åt oss,vi missbrukare blir nästan alltid egofixade o har egentligen inte mycket till övers för andra människor så djävulsk är denna sjukdomen som jag väljer att kalla den idag.

Det är jätte-svårt att stå vid sidan när nån förstör sig själv,men du måste leva DITT LIV, hans kan du inget göra åt om han inte vill ha din hjälp att bli nykter

Många anhöriga vänder sig till al-anon för där finns massor av andra som kan dela med sig av sina erfarenheter och du kanske kan dela dina tankar med någon i samma situation,det hjälper mig iallafall,prova några gånger,det är helt gratis att gå på möten o är anonymt man behöver inte säga nåt om man inte vill

Jag önskar dig en god fortsättning för det är du värd

[Beavis]
2010-12-25, 23:18
#4

Det finns länkar till al-anon och AA i länkarkivet. titta där

fialuntan
2010-12-29, 22:22
#5

Hej o tack

Jag har varit inne flera gånger och läst vad ni skrivit till mig och det känns bra att någon ser en och kommer med goda råd, även om ni tror att ni inte gör det.

Julen för mig och många andra drar igång en massa minnen som sitter långt inne och de är tunga, har gjort att jag helt enkelt inte orkat att ta tag i det än.

Just nu vet jag inte vad jag ska göra!!

Jag älskar min bror så oerhört mycket!! Han var ju den far jag saknade i min uppväxt.(han är många år äldre än jag) 

Jag vill INTE mista honom känns som att jag kommer göra det om jag rör runt i grytan. Har varit inne på Al-anons sidor o läst en hel del, men alla vill att man ska ringa och det funkar inte i nuläget, jag kommer inte kunna få fram ett ord utan att börja storgråta Gråter det tom rinner tårar ner för kinderna nu!!

Tack så mycke för all feedback

[Beavis]
2010-12-30, 16:57
#6

Ibland måste man få gråta och du kommer inte vara varken första eller sista personen som gråter när du ringer upp.

Det tragiska med beroenden är att det inte är som vanliga sjukdomar. Man kan inte ta pencillin och så blir man frisk. Utan Viljan att bli frisk måste finnas där, och då de flesta som går in i ett missbruk flyr ifrån något en känsla av något slag. må det vara obehagliga minnen eller att man är patologiskt blyg etc..Gör det så vårt att bli frisk.

Att du inte stör runt i boet med att ifrågasätta hans drickande, som han säkert skyller på minnen ifrån er uppväxt då han fick hantera er drickande far?  Så underlättar du/ni hans fortsata drickande och han behöver inte fundera på att ta ställning till om han verkligen vil leva så där?

Det är tufft men man orkar mer än man tror.

Men börja med att kontakta AA eller Al-Anon länkarna eller några andra. Det är första steget till din tillfrisknad och glöm inte att de flesta nog gråter första gången de ringer eller besöker ett möte.

Porklash
2010-12-31, 16:01
#7

Ring och gråt. De förstår.

Du kanske måste mista honom för hans skull…

Men en sak i taget. Förök få dig själv att må bättre det är det bästa du kan göra nu!

pEr

[Borttaget]
[Borttaget] 
2010-12-31, 16:02
#8

Inlägget är borttaget

aleforsare
2011-01-02, 15:33
#9

Hej på dig igen

det var ju bra att du kollat upp al-anon,men tveka inte att ringa( för att du är rädd för att gråta,jag kan lova dig att ingen kommer att bli förvånad för det ,det ¨är ju  känslorna som oftast kommer fram,antingen blir man ledsen eller arg eller båda delar och på al-anon vet alla vilket "helvete"det är att vara anhörig,skulle vilja säga att det finns nog inget bättre ställe att reda ut lite tankar för där förstår alla vad du känner,för det är inte lätt för någon som inte upplevt det att föreslälla sig vilken sorg det är att stå maktlös inför din brors missbruk men som ovanstående säger det är DU som är den viktigaste personen så ta hand om dig själv först,om du tillåter dig att dras med honom nedåt,så blir det ännu fler förlorare,jag vet att det låter hemskt,men ta hand om dig själv och barnen o dom som får dig att må lite bättre o släpp brorsan han får klara sig själv om han inte vill bli nykter,han måste få konsekvenser av supandet o sluta skylla på allt o alla,för även om han är alkolist så är det HAN som väljer att ta emot hjälp för att försöka lösa sitt problem,Hänvisa till AA.. länkarna eller nåt men som sagt det är hans val ,inte ditt

Ha det gott

Upp till toppen