Etikettartiklar
Läst 22420 ggr
Kia
Kia 
2010-05-14, 00:49

Integritet

Integritet är ett komplext begrepp som på ett personligt plan är förknippat med människovärde, stolthet och självkänsla. Den kan återspeglas i två olika kategorier; som egenskap och som rättighet. Integritet som egenskap syftar på hur väl integrerat och motsägelsefritt någonting är. Integritet som rättighet handlar om respekt till sin person och personliga sfär liksom skyddet mot kränkning av detta.

Vad är integritet egentligen? Ett nytt ord för mig som beroende har dykt upp. Ett ord som jag inte varit medveten om att jag ens visste fanns.

Gränser tänker jag då. Vad är det att sätta gränser egentligen. Ibland tror jag att man måste vara oerhört tydlig emot människor man behöver sätta gränser emot. Kanske måste man vara så tydlig i sitt språk att man helt enkelt säger "detta är privat och det vill jag inte prata om".

Men det är inte alla gånger så lätt att sätta den där gränsen men kanske ska man pröva en gång.

Jag vill dela med mig om vad integritet varit för mig och är numera idag:

Jag har alltid varit öppen som en bok. Berättat om allt jag varit med om, berättat om allt jag ska vara med om och gärna pratat om andra och förskönat mig själv på många sätt. Så jag började fundera varför gör jag det egentligen. Vad kom jag fram till ? Jag vill ha bekräftelse, jag vill bli accepterad jag vill duga. Så genom att dela med mig av mig själv så får jag på något underligt sätt bekräftelse. Det behöver inte vara stora saker men allt behöver man inte prata om i alla lägen några saker kanske borde vara privata helt enkelt. Det är som jag har något konstigt behov av att prata. Det är inte fel att dela med sig av saker men vissa saker kan man välja att prata om på rätt plats.

Så jag testades. Någon sa något till mig och jag kände att nä, jag blir ledsen av det här och vill inte prata om det så jag satte en gräns. "Jag vill inte prata om detta för detta gör mig ledsen" (alltså väldigt i klartext) Reaktionen blev något konstlad men för första gången insåg jag att jag faktiskt hade satt en tydlig gräns att detta var inte okej och att jag för första gången förstod vad ordet integritet betyder.

Jag behöver inte berätta och prata om allt, jag kan välja vart jag vill dela med mig av mig själv alla behöver inte veta allt om mig och när jag känner en känsla av ledsamhet kanske det inte är läge att förklara mig varför jag känner så och med det försköna känslan för att slippa känna mig ledsen. Det är ju okej att vara ledsen också. Det är en känsla som vilken som.

Integritet: Jag har lärt mig ett nytt ord och det är en fantastisk känsla att faktiskt känna att jag har integritet och kan få vara privat utan att känna att jag måste ha bekräftelse. Den största bekräftelsen kommer ju dock innefrån oss själva.

/Kia

[Beavis]
2010-05-14, 20:34
#1

Jag har inte läst hela artikeln ännu, jag erkänner baa valda delar

Men kan bara säga att som arbetslös och handikappad påutsidan av samhället har man ingen integritet ens om man vill ha det. Du blir regelbundet strippad och våldtagen av myndigheterna, och det värsta är att se i ögonen på dess utövare hur de njuter.

Normalt sett gillar jag inte att dela med mig av mig själv på det viset jag är relativt privat och hatar att bli "förhörd" om saker jag gjort positiva eller negativa utan vill berätta spontant när det kommer upp.

Det är inte möjligt i min socialgrupp tyvärr, här blir du fistad tills du blöder. Tyvärr kan vi inte säga "tyvärr jag vill inte prata om detta"

Kia
Kia 
2010-05-14, 20:44
#2

Jag menar ju nu inte samhället utan jag menar i ditt egna privatliv och din integritet där. För mig handlar det om min privata integritet som jag inte ens visste jag kunde ha.

[Beavis]
2010-05-14, 20:52
#3

Det är bra att du kommit på att du kan sätta gränser. jag försöker även i privatlivet och det var mycket det jag syftade på tidigare, att jag ogärna sitter och håller föredrag om mig själv inför andra.

Jag minns bara det obehag jag känt när jag pressats av olika personer att beräta om saker jag inte velat dela, det var jobbigt. särskillt när jag inte fick stöd ifrån ett håll jag väntat mig det.

Kia
Kia 
2010-05-14, 20:53
#4

Du har inte funderat på din harm mot dessa människor/ myndigheter? Man kan inte döma och dra alla över en kam och säga att de njuter av det.
Som sagt artikeln handlar inte om myndigheter det är en helt annan integritet.
Kia

Gronstedt
2010-05-14, 20:57
#5

Jag förstår dig, Beavis, jag har också varit mycket privat. Inte för att jag på något sätt har skämts, utan för att folk inte har att göra med vad jag känner eller tänker och varför det i så fall.

Jag frågar som Kia, har du funderat över den harm du känner? Är det så att du behöver din harm och ditt hat för att hålla ihop dig själv och ditt liv? Inget fel i det, det behövs definitivt ibland! Men man bör vara medveten om att det är det man gör och använda det som ett verktyg. Då kan man utnyttja kraften i grämelsen till att åstadkomma något, om inte annat så vitglödgad ilska som renar i själen. Glöm inte att ursinnet är det sjunde sinnet och en positiv kraft.

[Beavis]
2010-05-14, 20:58
#6

ok ska sluta skriva i tråden

Gronstedt
2010-05-14, 21:04
#7

#6: Förlåt mig, Beavis, om jag sårade dig - det var absolut inte min avsikt! Sluta inte skriva, vännen, jag skulle sakna dig!

Kia
Kia 
2010-05-14, 21:11
#8

Vad jag menar är lite tvärtom. Jag har aldrig varit privat. Jag har alltid pratat om mig själv , typ läs mig som en öppen bok och håller inget privat. För mig att upptäcka att man kan ha integritet och ändå vara accepterad är intressant , en ny upplevelse.
Beavis jag menar inte att du ska sluta skriva i tråden mer att den harm du känner är kanske inte så sund för dig själv.
Kia

[Beavis]
2010-05-15, 00:50
#9

jag vet att den inte är sund, den tär och förstör sakta. men jag har inte fått utlopp  för den och det blir inte bättre någonstans. Men det var inte min syn på integritet och integritetsbrott denna tåd handlade om. så det var därför jag sa jag skulle låta denna råd vara ifred. jag lämnar inte sajten.

Kia
Kia 
2010-05-15, 01:44
#10

Tycker inte du att det är skillnad på integritet mot vänner och andra och emot myndigheter?

kerstinjo
2010-05-16, 01:31
#11

Det är skillnad!

Men för att återgå till "Intrigitet", så är det något jag håller stenhårt på och alltid har gjort.

Modell; Hit, men inte längre! Jag har alltid haft en inbygd spärr, som gör att jag så gott som ALDRIG, släpper någon riktigt in på livet.

Vissa saker, många saker, är bara "mina". Men ändå upplevs jag, konstigt nog, som en öppen människa. 

Den som tror att han/hon känner mig väldigt väl bedrar sig. För det går inte att lära känna mig totalt, av den enkla anledningen att jag håller hårt på min intrigitet.

 Kerstin 

 

Kia
Kia 
2010-05-16, 02:28
#12

Jag fattar vad du säger Kerstin och när jag tänker efter har det nog varit mycket så också för mig men samtidigt inte då jag ofta pratar om onödiga saker om mig själv.
Naturligtvis mina innersta tankar / hemligheter har jag hållt för mig
själv. Men jag vill kunna hålla mer på den integriteten jag inte hållit på.
Faktiskt våga utan att tro att jag inte är accepterad om jag inte berättar allt. Det kan handla om massor av saker. Mycket som är ytligt men också mycket som inte varit det som jag trott att om jag öppnar mig blir jag accepterad. Det ångrar jag i vissa lägen om man säger så.

Kia
Kia 
2010-05-16, 02:29
#13

När jag skriver att jag fattar vad du säger menar jag att jag samtidigt känner igen mig i det beteendet också:)

[Beavis]
2010-05-17, 01:40
#14

Det är ju viktigt att folk accepterar ens gränser och integritet. Det är väldigt kränkande när en person/personer lirkar information och tjatar trots att man tycker att man markerat.

Hoppfull
2010-05-18, 17:29
#15

Men jag tänker att det är skillnad på integritet som i hit men inte längre och att ha tillit till andra människor. För det är ju inte riktigt samma sak eller?

Att se sitt eget värde och sin självklara rätt att inte blotta mer än man själv vill för att det är privat är en sak och att inte våga/kunna lita på någon av rädsla för att bli sårad/sviken är en annan. Så tänker jag även om de två hänger ihop lite.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Gronstedt
2010-05-18, 17:34
#16

Heeej Hoppfull! Förlåt att jag inte skrivit, jag är en dålig människa Skäms. Kul att se dig här!

Jag förstår var du menar i #15, men jag tycker det finns en tredje variant: Att inte vilja lita på någon för att man inte gitter bli sårad/sviken. Inte för att man inte vågar, utan för att det inte är värt det.

kerstinjo
2010-05-18, 18:56
#17

För egen del håller jag inte med riktigt.

För mig är det inte frågan om jag litar på människor eller inte, men min privata sfär är - privat!

Jag håller stenhårt på min integritet och för mig har det inte med tillit att göra. Jag vill helt enkelt inte få andra människor "under skinnet".

Jag vill inte att andra människor ska ha för mycket insyn i mig. Inte för att jag skäms, är osäker eller rädd osv.

Jag vill helt enkelt inte släppa någon människa in på livet.

Så'n är jag!Tyst

 Kerstin 

 

Hoppfull
2010-05-18, 19:23
#18

#16 Heeej själv, inte är du en dålig människa Glad saker går i perioder, inget konstigt med det!

Jag tror att det nog kan finnas ännu fler varianter, men för mig skiljer det mellan att sätta en gräns för min inre integritet och att våga/vilja öppna mig med risken för att bli sviken, hånad, skrattad åt eller dumpad (som vän eller så).

#17 Jag förstår helt hur du menar, jag menar bara att jag tycker att det skiljer mellan de två, det gör det för mig nämligen.

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

sannixan
2010-05-24, 00:58
#19

bra kia.fortsätt så.kärlek till dej.

Josef Boberg
2011-04-12, 22:28
#20

"Integritet: Jag har lärt mig ett nytt ord och det är en fantastisk känsla att faktiskt känna att jag har integritet och kan få vara privat utan att känna att jag måste ha bekräftelse. Den största bekräftelsen kommer ju dock innefrån oss själva."

Jo… - Kia - så är det ju - men vuxenvärlden tar på tok för mycket BORT detta redan när Wi är små barn http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/17/alla-krig-ar-slut/#comment-1699 , tyvärr tyvärr…Gråter

Jag är lite annorlunda allmänt sett - som framgår av öppningssidan på min blogg http://josefboberg.wordpress.com - och har mina egna gjorda erfarenheter att "stå på" - avseende relationer http://josefboberg.wordpress.com/2007/12/07/basbehov-som-levande-medmanniskor-i-kott/#comment-1661 Glad

Upp till toppen