Etikettpersonligt
Läst 21696 ggr
[Vargöga]
2012-03-02, 19:34

Mitt sockriga liv

Det började med att jag fick en slant som skolelev så jag kunde handla en frukt till skolan men istället för frukt så blev det nötcréme och fralla.

I hela mitt liv har jag blivit matad med söta saker. Min mamma fikade jämt och vi var ofta hem till min mormor som också bjöd på en massa kakor och saft. Och efter middagen delade jag och min bror på ett paket glass i stort sett varje dag. Ett sånt där halvliters paket.

När jag började skolan fick jag alltid en femma av min mamma att köpa en frukt för men köpte alltid något annat. Oftast blev det nötcréme med en fralla och ibland godis.

En sommar så stal jag pengar från min systers sparburk för att kunna köpa mjukglass. Kostade 6 kr då och det blev en hel del pengar som jag stal. Blev utskälld men vad hjälpte det att jag var sockersugen. Burken gömdes och jag kunde inte få tag på mera pengar.

Istället började min mamma då att om vi gick och handlade istället för henne så fick vi mynten att handla för vad vi ville. Självklart så gick jag så ofta som möjligt för att få tag på dom där pengarna till godis. Jag vågade aldrig fråga om en slant så som min bror kunde göra. Visste att min mamma hade dåligt med pengar så jag väntade snällt på att mamam skulle erbjuda mig en slant så jag kunde springa ner till godisbutiken bakom huset.

När jag och min bror blev äldre så kunde vi få en ganska stor godispåse på fredagarna och där till en varsin chipspåse och till det var det ju läsk. Ibland hade vi chips både på fredag och lördag och vi åt upp allt som vi fick.

Åren gick och jag blev tonåring och fick då egna pengar som alltid gick åt till godis. Och inte blev det bättre av att när jag började jobba efter skolan så skippade jag maten till förmån för godis. Åt (äter ännu) godis i stort sett varje dag. Hittar på en massa undanflykter, ljuger och går i olika butiker så att ingen skall luska ut vad jag håller på med. Kan ibland åka iväg till butiken en bra bit bort på kvällarna bara för att få köpa godis.

Nu är jag över 30 och äter godis så som jag skulle vara ett barn som aldrig sett någon godisbit på flera månader. Numera kan jag inte smälla i mig en stor påse eller sånt utan det tar nu någon dag att äta upp en påse men jag är fortfarande beroende av att jag måste ha godis för annars får jag såna hemska humörsvängningar, huvudvärk och irritation som inte är att leka med.

Det som annars brukar vara vanligt med sockerberoende är att folk blir triggade av annat så som pasta, bullar och kakor men det blir inte jag. Kan äta både bröd, pasta och bullar utan att överäta dessa. Det är bara godis som jag är beroende utav.

Någon annan som är sockerberoende och som ljuger, gömmer och hittar på en rad olika ursäkter till att äta socker/godis? Berätta gärna i tråden.

Henrika85
2012-03-04, 15:08
#1

Jag anser mig själv vara sockerberoende, men däremot så ljuger jag inte om eller försöker mörka hur mycket godis (speciellt choklad… älskar choklad… skulle chokladen ta slut skulle jag få samma abstinens som en knarkare som behöver en fix) jag stoppar i mig.

Jag har ett väldigt stillasittande jobb framför datorn och sitter jag där så går munnen så gott som oavbrutet på mig. När det sen är dags för (varm) mat så är jag givetvis inte hungrig och väljer kanske att ta en banan eller macka istället.

Jag bor ensam med mina djur, så finns ingen som kan peka finger åt mig. Kan påpeka att jag inte är överviktig (snarare underviktig på 48 kg) och har hyfsat bra värden förutom brist på vitamin B12, som läkaren sa berodde på en autoimmun sjukdom.

Men sockerberoende… ja.

MVH Henrika

Sajtvärd på HBT iFokus

[Vargöga]
2012-03-04, 15:10
#2

Du låter precis som mig. Stillasittandes och munnen tuggar på något hela tiden och när det är dags att äta så är jag ju inte hungrig.

Henrika85
2012-03-04, 15:16
#3

Ja, i princip så är det. Jag lider även av migrän, och för studen brukar det hjälpa att få i sig snabba carbs.

Jobbar du, eller är du hemma bara? Vet att många överäter pga leda också.

MVH Henrika

Sajtvärd på HBT iFokus

[Vargöga]
2012-03-04, 16:23
#4

Jag är hemma hela dagarna, tyvärr. Sjukpensionär - tillfälligt.

Zandrama
2012-03-21, 16:25
#5

Jag är också socker beroende. Dricker Cola varje dag och är nästan konstant sötsugen!
Jag har blivit lite lite bättre, men inte mycket… Har i hela mitt liv nästan ätit godis varje dag :/
Jag önskar att jag kunde sluta tvärt och börja äta mer nyttig mat (är sjukt kräsen i mat väg också)

Folk runtomkring mig kan ibland påpeka mitt ätande och snaskande… Men jag viftar bort det och försöker inte bry mig om det.

Är inte överviktig. Väger runt 60 kg… Men vill egentligen börja träna, äta mer sunt och sluta med cola och godis, men hittar inte motivationen till det :(
Borde sluta med läsk och godis framförallt pga mina tandproblem. Får hålk i tänderna bara jag tittar på Godis och har tandläkarskräck :/

//Belinda aka Zandrama

EmelieGustavsson
2012-03-21, 17:58
#6

jag dricker ca 1,5 liter cola om dagen. Är orolig att jag ska få diabetes eller att det ska påverka min ofödda bebis :(

men om jag inte får colan varje dag så står ingen ut med mig, inte ens sambon…

[Vargöga]
2012-03-21, 18:08
#7

Lider med er.

Jag har märkt nu att sedan jag började träna i förra veckan så är jag inte lika godissugen i samma omfattning som när jag bara satt vid datorn och inte gjorde så mycket.

[Beavis]
2012-03-21, 23:04
#8

TS Du har inte funderat på om det kan vara så att bröd och pasta kan trigga dit sug efter de saker du gillar att överäta? Så som godis och choklad.

[Vargöga]
2012-03-22, 07:22
#9

Har inget sug efter bröd eller pasta. När jag äter varm mat så brukar jag lämna bort kolhydraterna och sikta in mig på proteinerna. Bröd äter jag när jag är hungrig istället för varm mat, två gånger om dagen.

Men det kan ju vara så att brödet triggar igång iaf. Tja jag vet inte.

[Beavis]
2012-03-22, 22:07
#10

Jag menade just det du nämnde på slutet. Att bröd och pasta mm inte trigar dig att vilja överäta pasta, Men däremot ett sug efter snabba kolhydrater som just godis,läsk etc

[Vargöga]
2012-03-23, 06:58
#11

Aha okej. Skäms

[Beavis]
2012-03-23, 19:37
#12

Så om du drar ner på även dem och byter vit pasta och ris emot fullkornsvarianter  så kan du kanske även se en förändring i ditt sug efter bullar och godis.

[Vargöga]
2012-03-23, 19:51
#13

Tack. Jag skall pröva det. Börjat utesluta potatis och liknande vid mina varma maträtter och siktar in mig på proteinet istället utan att öka på fettet så himla mycket.

[Beavis]
2012-03-23, 19:56
#14

precis ta "över jorden" grönsaker till proteinet. de innehåller mindre kolhydrater.

[Vargöga]
2012-03-23, 20:16
#15

Ja i den mån jag äter grönsaker. Skrattande Just nu kör jag med frysta wokgrönsaker till köttet, vet ej vad de innehåller för grönskaer. Hehe! Skäms

[Beavis]
2012-03-24, 00:41
#16

Står på förpackningen om det inte syns på innehållet? :-)

[Vargöga]
2012-03-24, 04:24
#17

Jo det vet jag, orkade bara inte gå till köket och kolla. ;)

[Beavis]
2012-03-24, 15:35
#18

Däremot har jag hört någonstans, vet inte om det är en myt? men att vissa vitaminer och annat förstörs av nedfrysningen?  fast helt klart bättre attäta det till biffn än pommes.

Upp till toppen